Eerste boek van Pinchas Lapide zal nu omstreden zijn

Inktvloei 02 augustus 2023
Pinchas Lapide kwam als korporaal Pinchas Spitzer met de Joodse Brigade in Italië tijdens de geallieerde invasie vanuit het zuiden. Deze Joodse Brigade stond onder leiding van majoor Aron en had genie-taken na de hevige gevechten met de Duitsers. Er was niet veel over van Foggia en omgeving. Voor de bouw van militaire stellingen was er hout nodig en ze haalden dit in de dennenbossen op een schiereiland aan de kust niet ver van San Nicandro. Ze waren daar een aantal dagen en passeerden op één van die dagen een groep Italianen met een zelfgemaakte Israëlische vlag. Teruggekomen op het hoofdkwartier hoorde majoor Aron dit en wilde er meer van weten. Korporaal Pinchas Spitzer die een beetje Italiaans kende werd uitgekozen als tolk om majoor Aron te begeleiden.
Het levensverhaal van Pinchas Lapide zelf is bijzonder. Geboren in Canada, verhuisd naar Wenen voor de oorlog en daar op het gymnasium gezeten. Met zestien jaar ontsnapt aan de transporten naar de concentratiekampen, ontkomen naar Engeland en daar deelgenomen aan de Joodse Brigade. Gevochten tegen Rommel in Afrika, overgestoken naar Italië vanwege de geallieerde invasie vanuit het zuiden. Na de oorlog gevochten als militair in het jonge Israël en dan weer de studie vervolgd. Gestudeerd bij Martin Buber. Uiteindelijk in Duitsland gestationeerd en daar de verbinding tussen Christendom en Jodendom onderzocht. Zeer gedegen kennis van het christelijke "Nieuwe Testament'. In 1953 verscheen van zijn hand The Prophet of San Nicandro onder de naam Phinn Lapide uitgegeven door Beechhurst Press, New York. In Frankrijk, Canada en de USA is wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze groep Italianen die Jood zijn geworden. Het meest recent door John Davis, The Jews of San Nicandro uit 2010. Dit boek is grotendeels te lezen op de site van Google Books (https://books.google.nl/books?id=gjTpBDJ9EocC&printsec=frontcover&source=gbs_atb&redir_esc=y#v=onepage&q=Lapide&f=false)
Lapide schrijft enerzijds nogal zoetig over deze gemeenschap en anderzijds vaak wat uit de hoogte over de domme boeren met hun bekrompen opvattingen. Om deze reden zou ik het boek wat lager waarderen. Anderzijds is het een bijzonder verhaal wat zeker gehoord moet worden. Door het lezen van deze roman kreeg ik veel informatie. Om een beter beeld te krijgen, maar wel wat droger, is het de moeite waard om de wetenschappelijke werken te lezen.
Dit boek gaat uit van de vanzelfsprekendheid van het koloniseren van Israël. De gemeenschap uit San Nicandro wordt gevoegd bij Joden uit andere werelddelen in een door de Arabieren verlaten dorp. Deze vanzelfsprekendheid is tegenwoordig niet meer aan de orde met de kennis over het geweld tegen de Palestijnen. Het boek blijft interessant vanwege het unieke karakter van een hele gemeenschap die in de tijd van het heersende antisemitisme ervoor koos om de Joodse religie te volgen en over te gaan tot de wereldwijde joodse gemeenschap.

Meer recensies van Inktvloei