Advertentie

"'Waarom wilde je niet vertellen dat je Jezus heette?' ...Die naam roept meestal nogal hevige reacties op. In de loop der eeuwen hebben daar al veel te veel mensen over geruzied en gevochten. ...Zo'n naam brengt veel bagage met zich mee. Joe is veel leuker, vind je ook niet?'"
.
Terwijl ik dit las, dacht ik onwillekeurig aan de film 'Meet Joe Black' met Brad Pitt. Waar de Joe in de film, "de dood" vertegenwoordigt, is Joe in dit boek juist "het leven". Beiden bewegen zich in eerste instantie wat ongemakkelijk op aarde maar zijn mateloos intrigerend.
.
De wereldbevolking staat op een T-splitsing; we hebben te maken met de opwarming van de aarde, we vechten tegen dodelijke virussen, de wereld kampt met overbevolking. Stevenen we af op onze eigen ondergang of gaan we voor het behoud van Leven? Actuele issues en uitdagingen waarover Martin van Es, middels Joe, zijn licht laat schijnen in deze mooi uitgewerkte Roman.
.
Op spectaculaire wijze, nadat de aarde exact twaalf minuten in complete duisternis gehuld is, verschijnt Jezus in een eigentijdse mooie charismatische man.
Natuurlijk reageert een ieder (de wereldbevolking, de wereldverbeteraars, de wereld leiders en de groot geestelijk leiders) anders op de komst van van Joe. Namelijk met angst of afkeer of juist met grote nieuwsgierigheid en liefde.
Maar de grote vraag is, lukt het Joe de wereld met al zijn mensen te bewegen naar hem te luisteren? Zitten we anno nu wel te wachten op een Jezus uit de verhalen van tweeduizend jaar geleden?
.
Ik heb genoten van dit boek. Het heeft alles. Actualiteit, spanning, romantiek en bovendien zet het je aan tot nadenken. De personages zijn in fijne korte, vlot geschreven hoofdstukken uitgewerkt. Dit maakt dat je steeds weer door wilt lezen. Ja, en dan de vele mooie quotes verwijzend naar de eeuwenoude verhalen uit de Bijbel, maakte voor mij dit boek extra bijzonder. Ik ben gelovig opgevoed, niet (meer) praktiserend, maar wel altijd nieuwsgierig naar de mening van een ander.
.
"De mens heeft altijd behoefte gehad aan vervoering en extase. Die is te vinden in religie, in sport, drugs, muziek of spiritualiteit, maar in wezen komt het allemaal op hetzelfde neer".

Reacties op: 'Zeg maar Joe' Mateloos intrigerend!

74
Zeg maar Joe - Martin van Es Andrew Crofts
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners