Advertentie
    Janneke Elderbroek Hebban Recensent

Josje Huisman (1986) is een bekende zangeres, actrice en presentatrice. We kennen haar voornamelijk als voormalig lid van de meidengroep K3. Na haar tijd bij K3 is ze haar solocarrière begonnen en is ze regelmatig te zien op tv. Daarnaast is ze ook moeder geworden van zoontje Kamari en deelt ze haar ervaringen met zwanger- en moederschap in het boek Goed bevallen?.    

Huisman wil stilstaan bij alle mogelijkheden die je hebt als jonge moeder, zeker als je in verwachting bent van je eerste kindje en alles nieuw is. Huisman was zo nieuwsgierig dat ze negen maanden lang op ontdekkingstocht ging. Ze sprak met allerlei zwangerschapsexperts om haar vragen te kunnen beantwoorden. Zoals: ‘Welke cursussen kun je volgen om beter voorbereid te zijn op je bevalling?’ ‘Thuis bevallen, is dat echt zo griezelig als men je doet geloven?’ ‘Welke rituelen helpen je om sneller en fijner te herstellen?’ Huisman vertelt haar verhaal en deelt haar ervaringen in de hoop jonge moeders van nuttige informatie en tips te voorzien.  

Een boek over zwangerschap, bevallen en moeder zijn. Niets nieuws in boekenland, dus wat onderscheidt dit boek van het overige aanbod? In het voorwoord geeft Huisman dit eigenlijk al aan. Ze wil haar ervaring delen en de informatie die ze aan haar zoektocht heeft overgehouden. Dat ze veel experts heeft gesproken, is te zien aan de bronnenlijst achterin het boek.  

Aan de hand van korte hoofdstukken behandelt ze allerlei onderwerpen die te maken hebben met zwangerschap, bevallen en de eerste periode als nieuwe moeder. Wat fijn is aan de schrijfstijl van Huisman is dat ze persoonlijk is en echt vanuit zichzelf schrijft. Ze deelt haar ervaringen en gevonden informatie en geeft zowel haar persoonlijke voorkeur aan als alternatieven. Zo voel je als lezer dat je zelf de keuze hebt zonder dat er iets aan je wordt opgedrongen omdat dat ‘het beste’ zou zijn. Want ze benadrukt dat geen enkele vrouw of zwangerschap hetzelfde is en dus ook niet goed of fout kan zijn.  

Wat zijn de verschillende mogelijkheden en waar kun je uit kiezen? Dat is wat Huisman wil benadrukken. Daarom behandelt ze een breed scala aan onderwerpen, maar wel redelijk oppervlakkig. Zoals de verschillende manieren waarop je kunt bevallen. Of de manieren waarop je je kunt voorbereiden op de bevalling. Als je meer over bepaalde onderwerpen wilt weten, dan zijn daar wellicht nog andere boeken over met meer informatie. Ze stipt vooral de basiskennis kort aan en dat maakt dit boek zeer geschikt als kennismaking met een nieuw hoofdstuk in je leven.  

Het is niet alleen maar theorie; Goed bevallen? gaat ook een stapje verder. Zo levert de auteur handige lijstjes, recepten en praktische voorbeelden van (bijvoorbeeld) een geboorteplan. Ook de vormgeving van het boek ziet er erg aantrekkelijk uit. De illustraties zijn gemaakt door Alette Straathof en vullen de tekst mooi aan.      

Dus wat is de meerwaarde van dit boek ten opzichte van alle andere boeken die al over dit onderwerp zijn verschenen? Goed bevallen? is een aanrader voor iedereen die voor de eerste keer zwanger is of dat wil worden omdat je op een fijne manier kennis laat maken met de vele mogelijkheden die hebt als je in verwachting bent. Het bied je basiskennis over onderwerpen waar je misschien nog niet zo veel van wist en je later meer in wilt verdiepen. Huisman heeft een prachtig boek geschreven met informatie die iedere aanstaande moeder goed van pas komt.

Reacties op: Nuttig boek voor elke aanstaande moeder

1
Goed bevallen? - Josje Huisman
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker