Meer dan alleen een thriller
Het hol van de rat is het vijfde boek geschreven door Kim Verheugen, een Indie-auteur. Het boek heeft je vanaf de eerste pagina al te pakken, want hoe kan het dat je wakker wordt in een lege ruimte in een groot gebouw, 10 meter hoog, met acht anderen en niemand weet hoe hij of zij daar terecht is gekomen. Helemaal verlaten op een oud bedrijfsterrein met als enige andere levensvorm ratten en vliegen om je heen.
Het verhaal wordt chronologisch verteld met duidelijke dag en tijdsaanduiding. Af en toe wordt er iets over het verleden van een persoon verteld om de persoon iets beter te leren kennen en zijn/haar achtergrond. Ook wordt er af en toe iets vanuit de dader verteld.
De plot is niet te voorpellen. Het boek had van mij nog wel iets dikker mogen zijn, iets meer details in de situatie ter plekke en in de onmacht van de personages. Er blijven ook nog een paar open lijntjes en vragen, die je pas beseft als je het boek uit hebt, want dat je er nog even over nadenkt als je het uit hebt, is onoverkomelijk. Het is spannend en het leest erg fijn weg. Het is niet te geloven dat Kim dit boek in twee weken geschreven heeft, erg knap. Ook worden er belangrijke thema’s aangekaart, die je niet in het boek zou verwachten, wat het lezen extra leuk en interessant maakt. Dit verhaal is meer dan een thriller en zeker aan te raden als je van spannende boeken houdt, niet vies bent van ratten en vliegen en waarin ook serieuze thema’s aanbod komen.