Een indrukwekkend verhaal over de relatie tussen een chimpansee en mensen
Als Aimee een televisie-uitzending ziet met chimpansee Sam en wetenschapper Gay Schermerhorn weet ze dat ze hier meer over wil weten. Guy is wetenschapper en wil aantonen dat je met dieren kan praten. Zo kan Sam zeggen dat hij een cheeseburger wilt of hoe hij heet. Aimee is zeer onder de indruk van de uitzending en als ze een briefje ziet hangen op de universiteit waarin staat dat Guy een verzorger voor Sam nodig heeft, gaat ze op gesprek. Het klikt gelijk tussen haar en Sam, maar ook tussen haar en Guy. Sam is nog jong, maar naarmate hij ouder wordt, wordt hij ook groter en sterker. Als er geen fondsen meer komen om het onderzoek te blijven bekostigen moet Sam terug naar de eigenaar. Maar dan bedenkt Aimee een bijzonder plan.
In de jaren 70 en 80 werden er veel experimenten gedaan of apen met ons mensen kunnen praten, als ze bij ons opgegroeid worden. Er waren dus huishoudens waar een chimpansee een deel van het gezin uitmaakte hierop is dit boek gebaseerd.
Het verhaal wordt vertelt vanuit Guy, Aimee en Sam en vooral die laatste maakt grote indruk. Boyle heeft Sam een duidelijk stem gegeven en dat zet je tot nadenken. Want kan een chimp zo denken en voelen of maken wij er een mens van? Sam wordt vermenselijkt, krijgt kleren aan en Guy geeft hem nu niet het gezondste eten en drinken. Dat hij cheeseburger kan zeggen zegt al iets, maar het drinken gaat nog een stapje verder.
De personages zijn goed omschreven en of je het nu eens bent met de keuzes die ze maken of niet het zijn wel echte personen, ze zijn zoals ze zijn en worden niet mooier gemaakt. De gebeurtenissen zijn goed omschreven, je ziet het als een film voor je ogen afspelen en daardoor is wegleggen ook geen optie meer het boek moet uit.
Het verhaal is indrukwekkend, ontroerend, zet je tot denken, blijft hangen, spannend, vol liefde, maar ook onbegrip en onmacht komen aan de orde. Een geweldig verhaal waarbij je je af blijft vragen of dieren echt zoveel op mensen lijken.
T.C. Boyle woont in Amerika en heeft al vele prijzen gewonnen met zijn boeken. Voor mij was dit de eerste kennismaking, maar zeker niet het laatste.