Wanneer liefde opnieuw fluistert

Joketje Joketje
3 apr 2026

Over durven voelen, zelfs wanneer je dacht dat dat hoofdstuk voorbij was

Rendez vous in september is een boek dat heel zacht binnenkomt. Vanaf de eerste pagina voelde ik mee met Jozefien. Ze is tachtig en probeert na het verlies van haar grote liefde opnieuw open te staan voor gevoelens. Ze leeft al jaren met stille pijn. Wanneer ze Simon ontmoet — een man die haar aantrekt maar haar tegelijk onzeker maakt — merkte ik dat ik zelf begon mee te twijfelen.
Greta Vandeborne, de schrijfster, werd geboren in 1944. Ze woont in Gent, maar komt uit Oostende. Ik woon zelf vlak bij de Stad aan Zee en heb in Gent gestudeerd. Daardoor herkende ik veel plekken uit het boek. Ergens in het boek spreekt Simon over de mooiste lelijkste stad en dat sluit naadloos aan bij mijn mening over Oostende. De herkenning maakte het verhaal vertrouwder voor mij.
Ik vind het ook echt bewonderenswaardig dat Greta op haar leeftijd nog een eerste roman schrijft. Mijn man droomt er ook van om ooit een boek te schrijven — dit boek toont dat het echt nooit te laat is.
Het verhaal gaat over opnieuw liefde vinden, maar ook over de angst die daarbij hoort. Simon is charmant en talentvol, maar ook jaloers en onvoorspelbaar. Dat maakt hem tegelijk aantrekkelijk en lastig. Ik voelde heel goed hoe moeilijk het voor Jozefien is: durf je je hart opnieuw te openen als je ooit zwaar gekwetst bent?
Tijdens het lezen luisterde ik naar Leonard Cohen. Elk hoofdstuk begint met een stukje uit een van zijn liedjes. Zijn warme stem paste perfect bij de sfeer van het boek. Maar doorheen het boek zijn er heel veel muziekfragmenten, ook van andere artiesten. Soms wat overbodig voor mij. De kunstbeschouwingen zijn duidelijk en helemaal niet saai. Ik vond het interessant om te zien hoe kunst zoveel kan losmaken bij mensen.
Wat me het meest raakte, is dat Greta Vandeborne zo mooi toont dat liefde geen leeftijd heeft. De twijfels, de gesprekken, de onzekerheid, het verlangen… het is allemaal heel herkenbaar. Het boek is kort, maar dat maakt het net sterk. Ik las het in één adem uit en het bleef nog nazinderen. Het is hoopgevend maar ook niet tè rooskleurig en zeemzoeterig.
Mooie, poëtische quotes die aanzetten tot denken:
‘Rouw is de keerzijde van liefde’
‘Een relatie is geen aardewerk waarvan je de scherven zomaar weer met goud aan elkaar lijmt op zoek naar schoonheid.’
‘Geluk is geen toestand, maar bestaat uit momenten die we moeten koesteren.’
‘Twijfel is een langzaam gif dat niet zomaar verdwijnt.’
Voor mij gaat Rendez vous in september vooral over opnieuw beginnen. Over opnieuw durven voelen. En over hoe één ontmoeting — soms heel onverwacht — je leven opnieuw in beweging kan zetten.

Een teder en warm boek dat me diep geraakt heeft. Een aanrader voor iedereen die houdt van echte, pure verhalen over tweede kansen.

Dankjewel dat ik dit boek mocht recenseren dankzij Hebban en uitgeverij Hautekiet.

Meer recensies van Joketje