Facinerend (en feministisch) kijkje in de toekomst
De engelse ondertitel: "How we got here. Where we might go next" is een betere samenvatting van deze aan elkaar gerelateerde essays, die zich losjes rond het onderwerp kunstmatige intelligentie bewegen. Ik zeg losjes, want het gaat eigenlijk over van alles, over de geschiedenis van technologie en in het bijzonder van informatica, over de rol van vrouwen hierbij, over intelligentie, over sexrobots, over ethiek. Vanuit de geschiedenis van de informatica wordt kort geschetst waar we nu staan en waar het nu nog niet goed gaat, om vervolgens langer stil te staan bij de toekomstige ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie, met name over AGI: Artificial General Intelligence. Dit is de brede intelligentie zoals die zich bij ons, mensen heeft ontwikkeld. Waarbij paralelle denkprocessen mogelijk zijn, waarbij bewustzijn is, het kunnen reflecteren op het eigen handelen en het moreel handelen. Dit alles beschreven met een feministische insteek, scherp en met (soms vileine) humor.
De relatie tussen vrouwen en techniek (in het bijzonder informatica) is één van de rode lijnen in deze essays. Een andere is de niet-belichaamde intelligentie, iets waarbij wij ons nog nauwelijks iets voor kunnen stellen. Winterson gaat uit van een positief scenario waarbij AGI zich gaat ontwikkelen tot iets wat ons kan gaan redden, door ons met zijn/haar intelligentie te helpen de grote problemen van onze tijd op te lossen. Maar dan moet er nog wel het één en ander veranderen in onze houding tot kunstmatige intelligentie, niet in de minste plaats door ervoor te zorgen dat veel meer vrouwen zich ermee gaan bemoeien.
Ik ben helemaal niet zo'n feministe maar vind het pleidooi van Winterson erg sterk en ook fascinerend, in die zin dat haar feministische blik je anders laat kijken naar de ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie waarbij zij vrouwen als het ware oproept zich meer te bemoeien met deze ontwikkelingen. Er zijn momenteel veel te weinig vrouwen die zich bezighouden met dit belangrijke onderwerp, met als gevolg dat er vooral vanuit een mannelijk perspectief wordt ontwikkeld. Dit is daarom een boek wat allereerst alle vrouwen met ook maar enige interesse voor de toekomst van en met technologie en in het bijzonder kunstmatige intelligentie, zouden moeten lezen. En daarna moeten ze het alle mannen om zich heen laten lezen. Voor de redding van onze gemeenschappelijke toekomst!