Denkers van deze tijd

Jos Josso 15 september 2021
Bas Heijne gaat in gesprek met verschillende denkers van deze tijd, onder meer een wetenschapsjournalist, een taalkundige, een socioloog, klimaatactivist, filosoof en historici, over uiteenlopende onderwerpen, van racisme tot het besef dat er een eind zou moeten komen aan de gedachte dat het pas goed gaat met de wereld (en de mensheid) als de economie maar blijft groeien. Interessante gedachten en bespiegelingen, die me aan het denken zetten, maar die ik soms ook met enige moeite kon volgen. Desalniettemin een fraaie verzameling, met een paar, in mijn ogen, scherpe analyses. Met de opmerking "dat zo veel van de hedendaagse sociologie gekoloniseerd is door een discours dat alles in termen van dominantie en onderdrukking ziet" , verwijst socioloog Nathalie Heinich naar het hedendaagse identiteitsdenken, de woke-cultuur. Olivia Lang beschouwt de huidige "drang om gezien te worden, in de smaak te vallen, likes te verzamelen. En tegelijkertijd de angst teveel van jezelf te laten zien, mensen dichterbij te laten komen." Heel veel onderwerpen komen aan bod, hoe religie zich verhoudt tot de wetenschap, hoe emoties de politiek insluipen, hoe feiten worden verdraaid om chaos te creëren etc. Interessant, maar in mijn beleving net te weinig uitgewerkt, en te abstract - ik had iets meer voorbeelden willen hebben om meer grip te krijgen op de materie. Het maakt wel nieuwsgierig naar meer, maar tegelijkertijd vraag ik me af waar ik moet beginnen.

Meer recensies van Jos Josso