Kan een stem al iets prijsgeven?

Jos Josso Jos Josso
13 mrt 2022

Als je Nathan moet geloven dan zit Elias in de problemen. Als je naar Elias luistert dan is er iets vreselijks gebeurd, maar is hij niet verwijtbaar. Nathan heeft iets voor Elias (voor iedereen eigenlijk) verzwegen en Elias is een gewiekste advocaat.Tamelijk consequent werkt Paul de aanloop tot het noodlottige ongeval en de vervelende situatie die daarna plaatsvindt uit. Wat het luisterboek voor heeft op een 'leesboek, is dat Nathan en Elias door twee verschillende vertellers worden ingesproken. Maarten Smeele is Nathan en Jasper Boeke is Elias. Die twee verschillende stemmen kleuren de vertellingen een beetje. Smeeles stem van Nathan klinkt bijna verongelijkt en Elias krijgt door de stem van Jasper Boeke iets weloverwogens, waardoor mijn sympathie bij Elias kwam te liggen. Maar Elias is nog altijd die, volgens Nathan, gewiekste advocaat. Het eerste deel van het verhaal, het verhaal van Nathan, geeft geen enkele informatie over een eventueel motief. Het blijft beperkt tot dat wat Nathan denkt te zien en wat hem persoonlijk overkomt. Het tweede deel geeft al veel meer aanknopingspunten, omdat in Elias' verhaal ook Nathalie wordt betrokken.
Na het tweede deel weet je eigenlijk voldoende om te veronderstellen wat er daadwerkelijk is gebeurd. Dat wordt in het derde deel uit de doeken gedaan, maar na afloop bleef ik toch nog zitten met een paar vragen. Wat was er nu eigenlijk echt gebeurd?
Voortreffelijk voorgelezen door zowel Maarten Smeele als Jasper Boeke. Beiden 5*****

Meer recensies van Jos Josso