Een echte blijmaker!

jufannesophie jufannesophie
29 mrt 2020

Timur is twaalf jaar oud en heeft het syndroom van Down. Dit jaar gaat hij naar groep 8. Superspannend, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical.
Timur kan één ding als geen ander: anderen blij maken! Hij heeft zich dan ook voorgenomen om de blijmaker van de klas te worden met zijn grapjes en zijn voorraad dropveters.

Tenminste, tot er een nieuwe jongen bij Timur in de klas komt. Jonas is helemaal niet zo aardig als zijn andere klasgenoten. Waarom doet hij zo vervelend tegen Timur? Timur besluit meteen de ultieme uitdaging aan te gaan: het blijmaken van zijn eigen pestkop.

Ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Dit boek heeft me zoveel geleerd, heeft me laten lachen, heeft me laten huilen en heeft me laten denken: Waarom is juffrouw Pimpelmees in hemelsnaam juf geworden? Maar alles klopt in dit verhaal. De opbouw, het probleem, de oplossing, alles.
En dit alles is opgebouwd rondom Timur en zijn vrienden. Want naast een hoofdrol voor Timur ligt er een hele grote rol bij zijn vrienden. Jasper die er altijd is voor Timur, hem altijd helpt, voor hem opkomt en steunt. Je gunt iedereen een Jasper.
Maar ook de rest van de klas, ze zijn 1.
Ik vond het eerst dan ook heel lastig om Jonas beter te leren kennen. Zó gemeen, zó naar. Tot je begrijpt waarom. Timur geeft niet op en kijkt verder dan alleen de boze Jonas. En als je er eenmaal achter komt waarom Jonas zo doet, sluit je ook hem in je hart. Daar kunnen veel volwassenen nog wat van leren!

En dan de vraag: Waarom is juf Pimpelmees in hemelsnaam juf geworden, want oef wat doet ze gemeen tegen Timur. Mijn nekharen stonden recht overeind. Maar ook haar leer je beter kennen en je leert de situatie begrijpen.

Dat is wat dit boek met je doet: verder leren kijken. Stop niet met in de ander geloven!

Na het lezen van dit boek heb je Timur in je hart gesloten en doe je hopelijk, net als ik, weer iets beter je best om mensen blij te maken.

Meer recensies van jufannesophie