112 Verhalen

Ik vind het concept van het boek erg origineel gevonden. Het noodnummer is 112, en het boek telt ook 112 hoofdstukken – dus 112 verhalen. Elk verhaal is kort en vlot geschreven, met een begrijpelijke woordenschat. Medische termen die wat uitleg vereisen, worden helder toegelicht, zodat het voor iedereen duidelijk is waar het over gaat.

De verhalen geven je regelmatig een reality check, maar brengen soms ook een glimlach op je gezicht. Mooie, warme verhalen worden afgewisseld met hartverscheurende situaties. Je komt in dit boek dan ook veel emoties tegen. De thema’s zijn heel uiteenlopend: van bevallingen tot zware verkeersongevallen, en van alledaagse ongelukjes tot schrijnende situaties van huiselijk geweld. Daardoor kan het boek wel triggerend zijn voor sommige lezers.

Wat dit boek ook bijzonder maakt, is het interactieve element. Er is een bijhorende podcast en bij sommige hoofdstukken horen zelfs videofragmenten. Iets minder traditioneel misschien, maar ik vond het een leuke aanvulling. Zelf heb ik eerst naar de podcast geluisterd, lang voor ik het boek las. Daardoor herkende ik sommige verhalen nog vaag, andere dan weer meteen. De video’s heb ik nog niet bekeken – ik vond ze niet direct terug – maar ik wil ze zeker nog eens opzoeken.

Het boek geeft een realistisch beeld van het leven van een spoedarts in België. Het is een veelzijdige job waarin geen enkele dag hetzelfde is. Je moet snel kunnen schakelen en soms improviseren om situaties veilig en doeltreffend aan te pakken.

Wat mij het meest is bijgebleven, is hoe onveilig het verkeer soms is. Je kan jezelf nog zo goed beschermen en voorzichtig zijn, maar vaak is het een andere weggebruiker die de regels aan zijn laars lapt. Deze quote uit het boek raakte me dan ook erg:

"Het is niet eerlijk dat mensenlevens zo kapot worden gemaakt, omdat iemand anders dat puntje niet kon laten staan."

Voor mij is dit boek zeker een aanrader.

Meer recensies van Julie Van Cauteren