Lezen tegen hartzeer

Kaj Peters 30 augustus 2025
Een niet-lezer in een wijk vol boeken. Of zoals de 25-jarige Takako in 'Morisaki's Boekwinkel' (2009) bij haar oom intrekt om te herstellen van haar liefdesverdriet. Oom Satoru runt een tweedehandsboekwinkel in Tokio's befaamde wijk Jinbōchō, waar zich de meeste boekhandels en uitgeverijen ter wereld zouden bevinden. Eerst vindt Takako die bemoeizuchtige oom Satoru maar een rare snuiter, maar ze blijken meer met elkaar gemeen te hebben dan ze aanvankelijk denkt. Allebei eenzame zielen die worstelen met de liefde. Maar de échte klik ontstaat wanneer Takako uit verveling een klassieker oppakt en zelf bezeten raakt door de Japanse literatuur. 'Morisaki's Boekwinkel' (2009) is absoluut een fijn tussendoortje, maar het ontgaat me waar de hoge waarderingen op gebaseerd zijn. Voor een boek over literatuur is het stilistisch namelijk geen sterke literaire roman. De verwijzingen naar Japanse klassiekers blijven veelal hangen bij namedropping en het wat voorspelbare plot zet vooral in op sentimentele verwikkelingen. Al zou ik het vervolgdeel wel oppakken, want het is verder aangenaam vertoeven in Jinbōchō.

Meer recensies van Kaj Peters