Laatste deel uit de serie Cardell en Winge
Voor je aan dit deel begint, is het handig de eerste twee delen te lezen. Dit is deel drie uit een serie historische thrillers. Dat betekent dat de personages en verhaallijnen verder worden uitgewerkt en de historie die in 1793 begon, tot een einde wordt gebreid.
Na het lezen van deel twee zag ik als een berg op tegen deel drie. Het is gelukkig niet zo erg geweest als ik verwachtte. Leuk wordt de ellende er echter niet op. Deel 1 (1793) blijft het best verteerbaar. Ben je van nature zwaarmoedig, zou ik echter iets anders, minder stroperig en deprimerend nemen.
Speurdersduo Winge en Cardell gaan in dit deel op zoek naar één van de personages die lezers kennen uit deel 1 en zeker uit deel twee. Wat er is gebeurd en waarom die persoon is verdwenen, is beschreven in deel twee.
Dit deel bestaat eigenlijk uit drie delen, want gebeurtenissen herhalen zich deels midden in het boek maar dan beschreven vanuit het oogpunt van de persoon waar het speurdersduo in deel twee mee te maken kregen.
Ben je bekend met de eerdere delen, dan weet je dat ook hier de ratten, mest, corruptie, stank en haveloze lichamen uit de bladzijden naar boven stijgen. Ook hier weer een zijweg om de drijfveren van de dader te verklaren. Ook hier weer een barre tocht de wildernis in.
Deze keer meerdere gevechten waar Cardell in verzeild raakt. Winge heeft iets meer heldere momenten en zijn gekte ogenschijnlijk iets meer onder controle. Maar helaas: net als deel twee boeit het allemaal niet.
De historische achtergrond, die op zich heel interessant is, wordt telkens met een paar vegen neergezet. De ellende waarin iedereen zit en verder afglijdt - met uitzondering van wat vage rijke figuren - die ellende is al bekend uit deel een en twee. Het blijft allemaal afstandelijk en identificeren met de hoofdpersonen en hun lijden, nou nee.
Leuk om deze serie achter elkaar te hebben kunnen lezen, maar ik denk niet dat ik ooit nog iets van Natt og Dag wens of wil lezen. Zoals bij deel twee al opgemerkt: er zijn betere schrijvers van historische thrillers die uitstekend op de hoogte zijn van de geschiedenis en feiten van de periode en plaats die ze gebruiken, die geloofwaardiger, boeiender en spannender plots weten te creëren, die ook alles netjes tot een acceptabel slot samen weten te brengen, niets rooskleurig of -geurig brengen, maar wel met personages die sympathiek blijven - ondanks zwakten, ellende en wat er zoal meer met personages uit te halen valt.
Wat een van de andere recensenten opmerkte met betrekking tot 1794: geef er je geld niet aan uit. Je kan deze serie ook via bibliotheken te pakken krijgen.