Een waargemaakte droom
Tijdens het lezen, kreeg ik gewoon zin om te emigreren naar Kerry. Maar ja: Benoite Groult beschrijft wel de koude en natte zomers van een Ierland dat al niet meer bestaat. Wel een prachtige ode aan de zomervakanties die Benoite met haar man, haar geliefde, familieleden en vrienden bijna een kwart eeuw doorbrengt in een droomhuisje aan de kust.
Dit boek bevat de geredigeerde dagboek-notities van die net iets meer dan 25 jaar. Het is geredigeerd door één van de dochters van Benoite, nadat zij is overleden. De teksten zijn gebaseerd op een privé dagboek en een dagboek waarin Benoite haar visvangst noteerde. Ongelooflijk dat zij en vooral Paul niet eerder schoon genoeg kregen van garnalen. Triest ook, om te lezen hoe de zalmvisserij en overbevissing opeens, binnen minder dan 2 jaar het hele eco-systeem in de baai vernielen. Maar dat is pas in de laatste paar jaar, als het huis bijna verkocht wordt.
Interessante mensen passeren de revue, inclusief Mitterand en twee dochters van Chaplin. In de Nederlandse vertaling ook netjes veel noten van welk citaat waar vandaan komt en welk boek Benoite noemt. Dat levert lezers weer meer te lezen boeken op. Een interessante aanvulling op een aantal boeken van Benoite en haar zus Flora en de man van Benoite, Paul. Voor liefhebbers van Ierland natuurlijkook een boek om bij weg te dromen.