Waardig sluitstuk

Kelly 28 mei 2024
‘Tussen Opstand en Strop ‘ is het 2de deel in het historisch tweeluik ‘Lisse’.

Zowel Lisse als Martijn moeten bekomen na dramatische gebeurtenissen uit het eerste deel. Lisse heeft ontdekt wie werkelijk is. Elisabeth-Johanna , roepnaam Lisse? Wordt in deel 2 geïntroduceerd aan het keizerlijk hof. In een omgeving waar ze niet weet wie vriend of vijand is.
Martijn ontwaakt in een hospitaal maar is zijn geheugen kwijt. Hij lijdt niet enkel psychische pijn maar ook fysiek moet Martijn van heel ver komen.

De gebeurtenissen uit deel 1 worden verder uitgerold. De Gentse amabachtlui zaaien onrust maar een opstand kan vermeden worden. Maar men vergeet niet rap. Wanneer de keizer naar Gent komt, veranderen de levens van de Gentenaars heel drastisch. Ook voor Lisse en Martijn. Zij vinden elkaar in niet zo’n ideale omstandigheden terug. Hoe hun verhaal afloopt, laat ik jullie zelf ontdekken. Elk woord of elke zin zou teveel van de afloop verraden. En het is zo’n bijzonder verhaal!

Conclusie:
Lyne bevestigt met dit tweede deel alleen maar haar ijver en kennis. Ook dit deel is wel gedocumenteerd. Het verweven van historische feiten met een uniek verhaal, kan je alleen maar door grondige research uit te voeren. Dit en heel veel liefde in je personages te steken.
In dit deel worden we weer verwend met historische tekeningen (van het Prinsenhof en het Gravensteen), een verklarende woordenlijst en een stamboom.
Ook hier weer een floppy boek met perkamentkleurige bladzijden. Dit keer is de cover karmijnrood met vurig gouden, reliëf letters. Ik kan je wel zeggen dat ik een zwak heb voor de cover!

Het verhaal begint heel gruwelijk. Lyne draagt het boek op aan de slachtoffers die in de 16de eeuw werden terechtgesteld wegens opstand en protestantisme. Een oplijsting van namen en straffen volgen. Dit is een ware binnenkomer. Mijn aandacht was getrokken.

Net als in deel 1 wisselen de perspectieven af. Geen nood, elke hoofdstuk vermeld wiens perspectief we gaan lezen. Mede door de wisselende perspectieven en korte hoofdstukken is dit een vlot te lezen boek. De schrijfstijl is zoals voorheen helder, met behapbare zinnen.

Ben je liefhebber van historische romans? Zoek je een wel gedocumenteerd boek zonder droge inhoud maar met een levensecht verhaal? Zoek niet verder! Het tweeluik ‘Lisse’ is ideaal hiervoor. Dit zijn 2 boeken die niet in de vergetelheid geraken, maar zeker nog eens worden gelezen!

Meer recensies van Kelly