Veelbelovend debuut

Kim leest Kim leest
16 mrt 2023

Jasmine werkt als reisleider in Egypte. Wanneer ze per ongeluk een ongeval krijgt waarbij een kind bij betrokken raakt, vliegt ze in de cel. Niemand weet hoe lang. Haar celgenoten geven haar niet veel hoop, want zij vertoeven al maanden tussen die vier muren. Toch wordt ze na een nachtje cel 'vrijgelaten', maar hoe vrij is ze werkelijk echt in een land als Egypte?

~

Het verhaal wordt verteld in meerdere talen. Uiteraard in het Nederlands, maar ook de letterlijke aanhalingen worden in hun taal vermeld. Dit betekent dat je een portie Engels, Frans en Arabisch voorgeschoteld krijgt. Het Frans en het Arabisch worden netjes vertaald, het Engels is basisniveau, dus voor de meeste lezers goed te verstaan. Ik had in het begin wat moeite met deze vertelwijze, maar aan het einde van het boek was ik eraan gewend.

De eerste hoofdstukken vond ik niet zo goed geschreven. Jasmine schreef bij alles een vergelijking: zoals, als, alsof,.. Dit belemmerde echt het leestempo. Een paar hoofdstukken later maakte de schrijfstijl een enorme switch en werd het heel wat beter. Er zat meer gevoel, emotie, spanning,... in. Vanaf dat hoofdstuk lees je het boek in één ruk uit.

'Een nacht in een kooi' is een veelbelovend debuut. En in dit boek is 'veelbelovend' echt letterlijk te nemen. Er is nog een enorme groei van schrijven en vertellen mogelijk, maar dat komt helemaal goed. Ik ben in ieder geval benieuwd naar haar volgende boek. :-)

Meer recensies van Kim leest