Wat een tof boek weer!
Kareltje rijdt mee in de stoet. Zijn ouders beheren de dokterswagen en Kareltje mag nooit eens helpen. Maar hij kijkt wel veel! Hinkelien haar ouders spelen toneel op elke plaats waar de stoet stilstaat. Deze keer gaan ze naar Maskerade. Daar ontmoeten Kareltje en Hinkelien Jong, Midden en Oud. Ze worden gepest door Brand. Daar gaan Kareltje en Hinkelien iets aan doen. Maar of het zin heeft?
‘Ik wilde terugvechten,’ zegt Midden, met brekende stem. ‘Maar Oud zei dat we moesten vluchten.’ Hij kijkt zijn broer nijdig aan.
‘Ja,’ zegt Oud. ‘Terugslaan heeft geen zin. Daar wordt hij alleen maar bozer van. We moeten uit zijn buurt blijven, dan stopt het wel.’
‘Nee,’ zegt Hinkelien. ‘Dit stopt niet vanzelf. We moeten die jongen een kiekje van eigen deeg geven.’
‘Dat helpt helemaal niet,’ zegt Jong. ‘Hij is gek op koek.’
Kareltje is een karakter uit de serie Mus en Kapitein Kwaadbaard. In dit boek is hij nog jong. Wat ik zo mooi vind aan dit boek is dat het in een heel ver verleden speelt. Zo is het een tijdloos boek geworden, dat je nog jaren kunt (voor)lezen. Kareltje maakt van alles mee, en er is nog ruimte voor een eventueel tweede deel. Hoe slim van Kevin Hassing, die sinds een paar jaar flink aan de weg timmert als schrijver. Inmiddels heb ik al zijn boeken gelezen, en ik kan zeggen dat hij veelzijdig is. Hij houdt van mooie zinnen en is niet bang voor iets viezigs in zijn verhaal. In dit boek zaten ook weer een aantal fantastische zinnen, zoals: Ik snap er helemaal niks meer van. Dit lijkt wel het saaie begin van een kinderboek waarin iedereen geïntroduceerd moet worden. En: Het lijkt wel alsof het scherpe mesje in zijn zak een eigen leven is gaan leiden en een sneetje heeft gemaakt in zijn hart. Je leest het al: veel humor en mooie beeldspraak. De tekeningen van Paco Vink maken het boek helemaal af. En weet je wat ik nou ook zo mooi vind? De illustraties zijn door het gehele boek lekker in kleur! Nou, als dat nog niet genoeg redenen zijn om dit boek te lezen, dan weet ik het ook niet meer. Lezen dus!