Dit boek lees je niet, maar beleef je!

Kinderboeken in the picture Kinderboeken in the picture
27 mrt 2026

Kalani is als baby ooit ‘geadopteerd’ door Meneer Wolter. Hij is de baas van Hotel Zweefkees en voedde Kalani op als zijn eigen kleinkind. Tien jaar lang laat hij Kalani van alles zien en weten over het hotel. Maar dan gebeurt er iets ergs en is Meneer Wolter er niet meer. Kalani is heel erg verdrietig. Maar dan blijkt dat Zweefkees ook verdrietig is en het hotel raakt in verval. Tot overmaat van ramp staat mevrouw Du Stront voor de deur en eist het hotel op en wil dat Kalani naar een weeshuis verhuist en gewoon naar school gaat zoals ieder kind. Maar daar denkt Kalani anders over. Samen met zijn vrienden Essie en Sim, probeert hij Hotel Zweefkees te redden. Maar of dat lukt ?

Mevrouw Du Stront slaakte een kreet en stapte, tollend op haar benen, achteruit. Een van de luiken was tegen haar hoofd geklapt. Zodra ze uit de weg was, sloeg het luik dicht en draaide zich op slot.
IEEH-BAM.
Nog een luik sloot zich, dat van het raam ernaast. En toen volgde er een luid kabaal van alle luiken die om de beurt dichtklapten:
BAM-BAM-BAM-BAM-BAM-BAM-BAM-BAM!
Sim en Essie sprongen juichend op en neer terwijl het steeds donkerder werd in de hal en in het café.
‘Kees, je bent er!’ Kakani liep naar de muur bij de trap en sloeg zijn armen eromheen om Kees te knuffelen. Hij dacht aan meneer Wolter. En toen wist hij weer wat hij moest doen. Hij schraapte zijn keel en riep:’We vertrekken meteen naar het noorden. Klaar-‘t-Kees!’

Hotel Zweefkees is het boek waar auteur Kelly van Kempen al jaren aan heeft gewerkt. En als ik zeg boek, dan is dat een understatement. Dit boek heeft niet alleen een mooi verhaal en prachtige illustraties van Marieke Nelissen, maar ook nog liederen van Kelvin Allison. Dit boek is niet een gewoon leesboek, maar een beleving! Kelly neemt je mee in een verhaal vol prachtige werelddelen, vreemde begroeiingen en wezens, zoals: een Kreupelstronker, Slikkebijters en Djinns. Verder verheft ze de rolstoel tot een rijdende troon en vergeet ze niet een boodschap mee te geven aan de lezer: Hoe het hoort is gestoord, oftewel wees jezelf en vertrouw erop dat je goed bent zoals je bent.
Dit verhaal herinnert me aan vroeger en het lezen van de boeken van Roald Dahl. Hij was ook zo ontzettend goed in het verzinnen van de meest vreemde uitspraken, wezens en dergelijke. En het stukje met de zeepadden en het lied doet me weer denken aan We all stand together van Paul McCartney. Kortom: het is een feestje om te lezen EN luisteren!
De tekeningen van Marieke Nelissen zijn echt geweldig! Het hotel, gebaseerd op bouwwerken van Hundertwasser, spreekt zo tot de verbeelding! Het past ook naadloos bij de teksten van Kelly. Ik hou zo van haar werk met aquarel en inkt. Echt fantastisch! En dan de muziek van Kelvin Allison! Het lied Kom en zweef met ons mee zal nog lang in mijn hoofd blijven hangen.
Kortom: dit boek lees je niet, dit boek beleef je.

Meer recensies van Kinderboeken in the picture