Een informatief boek met mooie verhalen
Scheepsrampen, scheepswrakken, ruïnes en vergeten oorlogen. Stormrampen, ontploffingen, branden en rampen, je leest er in dit boek van alles over.
Tornado’s en windhozen maken vaak deel uit van grote stormgebieden. Die grote stormen worden, afhankelijk van waar ze voorkomen, orkanen, tyfoons of cyclonen genoemd. Orkanen komen voor in het gebied rond de Atlantische Oceaan. Tyfoons houden huis in het westelijk deel van de Grote Oceaan. Cyclonen doen hun vernietigende werk in de Indische Oceaan. Komen dit soort extreme weersomstandigheden ook in Nederland voor? Ja, al is het op beperkte schaal. Maar toch…
Op 28 december 1627 werd in het Brabantse dorp Vlodrop het feest van de Onnozele Kinderen gevierd. Door een plotselinge windvlaag stortte de kerktoren in, met als gevolg 85 doden en meer dan 200 gewonden. Volgens ooggetuigen was de kerktoren in slechte staat. Reparatiewerk had de ramp kunnen voorkomen.
Arend van Dam is echt DE schrijver waar je aan denkt wanneer je het hebt over rijke teksten die je bij geschiedenis kunt gebruiken. Zo ook in dit boek weer. Hij vertelt de feiten en schrijft er verhalen over, zodat het lijkt of je erbij bent. Zo knap hoe het het iedere keer weer flikt om zo’n goed boek neer te zetten. Dit keer een boek met wat minder bekende stukjes van de geschiedenis, maar zeker niet onbelangrijk. Ik ben dol op zijn boeken. Vooral ook omdat hij voor verschillende leeftijden schrijft. Zo zijn er boekjes voor in groep 3 en 4 en deze soort, die voor wat oudere kinderen geschikt is. Mocht je nog nooit iets van Arend van Dam gelezen hebben, dan is dit echt wel een mooi boek om mee te beginnen. Heerlijk dik en vooral zeer leerzaam!