Een grappig boek vol raadsels

Josh en Aaron verhuizen vanuit een flat naar het huis met schuine vloeren. Maar naast dat dit huis schuine vloeren heeft, weten ze verder nog niet. Totdat vader achter een luik wat dozen ziet staan en een kleine rat die op zijn haar zat doodtrapt. Daarna was het oorlog met de vader van de rat, John Daga. John stelt eisen vanwege de moord op zijn zoon
en deelt straf uit. De moeder van Josh en Aaron wil daardoor bijna weer verhuizen. Wat moeten ze toch doen? En dan blijken er nog meer rare dingen in en rond het huis te zijn.

‘Hij beet me!’ zei papa. ‘Nou moet ik natuurlijk een prik tegen hondsdolheid!’
Hondsdolheid?!’ zei de rat. ‘Je bent echt een zakjenwasser, weet je dat? Wou je zeggen dat mijn kinderen ongedierte zijn? Als die kinderen van jou andere snotneuzen bijten, krijgen die dan ook hondsdolheid? Moeten zij dan ook dood?’
‘N-n-nee,’ stotterde papa, ‘maar het zijn dan ook geen ratten.’
‘Nee, het zijn dan ook geen ratten. Dat heb je goed gezien. En jij bent ook geen rat. Een rat zou namelijk nooit zoiets rottige doen. Als jouw zonen ratten waren, hoefden ze niet bang te zijn dat hun ouweheer hulpeloze kindertjes doodtrapte. Want dat heb je gedaan. Je hebt een hulpeloos kind doodgetrapt. Je hebt mijn zoon vermoord. Mijn Jimmy. Mijn Jim. En daar zul je voor boeten. Dit ga je rechtzetten.’ En met die woorden barstte hij in tranen uit.

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren is een spannend boek. Het huis is zo geheimzinnig en er gebeuren zoveel bijzondere dingen. Ik heb het met veel plezier gelezen. Tom Llewellyn heeft het geschreven. De prachtige illustratie op de kaft is van Maximilian Meinzold. Het maakt je gelijk al nieuwsgierig naar het boek. Zo knap dat je dat kunt bereiken. Toch vond ik dat het verhaal niet helemaal gemakkelijk doorliep. Maar omdat het die spannende geheimen heeft, lees je wel door. De vertaling van dit boek heeft Esther Ottens op zich genomen. Heb jij het boek al gelezen? Wat vond jij ervan?

Meer recensies van Kinderboeken in the picture