Sfeervolle (te korte) roadtrip

KlaasvdL KlaasvdL
25 mrt 2023

Wat een sfeervolle (als in de sfeer goed beschreven, zeker geen vrolijk verhaal) roadtrip . Een in Nederland opgegroeid meisje gaat met een paar anderen terug naar Marokko, het thuisland van haar ouders. Hierbij wordt aangestipt dat tweede generatie Marokkanen zich zowel Nederland als Marokko niet thuis voelen. Na 9/11 voelen zij zich niet meer welkom in Nederland, het voelt als een wij versus zij. Marokko voelt ook niet als thuis gezien de hoofdpersonage en haar vrienden in Nederland zijn opgegroeid. Concluderend een identiteit zonder thuisland.

Hoe dan ook, eens in Marokko aangekomen komen ze uiteindelijk bij een gezin terecht waar wordt besloten om een jongen illegaal naar Europa te smokkelen. Dit weet Wieringa heel indringend te schrijven alsof je zelf in de auto zit met die jongen in de achterbak.

Wieringa kan inlevend schrijven dus. Wel moet ik opmerken dat het begin wat buiten toon valt met de rest van het boek. Het eerste hoofdstuk is mooi geschreven, maar voelt haast geforceerd literair aan en leest totaal anders dan de overige hoofdstukken. Daarnaast had het boek wat mij betreft veel langer mogen zijn. Het vluchtelingenprobleem, illegale overtochten, identiteitsproblematiek, volgens mij had de auteur hier veel meer mee kunnen doen dan 120 pagina's tekst in gigantisch lettertype. Gemiste kans dus, desalniettemin een positieve beoordeling gezien de benauwde voelbare sfeer mij volledig inzoog en meevoerde in de verhaalwereld.

Meer recensies van KlaasvdL