Leuk verhaal, beetje te traag en te oppervlakkig wel
Een fijn tweede deel, volgend op Dief van de Nacht, met nog meer Smetten, met nog meer malafide zaakjes met Duisterlingen, en enkele moorden die op het eerste zicht onverklaarbaar lijken. Personages moeten zich een weg banen door al dat gevaar, ondertussen elkaar weer leren kennen, verborgen agenda’s onthullen en bovenal, het hoofd boven water zien te houden.
Het was voor mij alweer een hele tijd geleden dat ik Dief van de Nacht gelezen heb. Ik moet toegeven, ik ben dan ook wel even een samenvatting gaan lezen alvorens in boek 2 te beginnen. Zo hoopte ik wat makkelijker terug in het verhaal te komen. Dat is wel gelukt, maar helaas veranderde dat er niets aan dat het tempo van dit boek echt wel laag ligt. De rode draad was voor mij ook verschillende malen zoek. Ondanks het hoge aantal pagina’s, en misschien net daardoor juist, gebeurt er niet zo veel in het verhaal. De Engelse variant is ook een heel stuk dunner, dus misschien zat de vertaling (waar overigens nog heel wat vertaalfouten en typos in zaten) daar wel voor iets tussen. Pas de laatste 75 pagina’s schiet het tempo de lucht in en kon ik dit boek niet op kant leggen.
Inhoudelijk was het een fijn weerzien met de personages die we in het vorige boek hebben leren kennen. Charlie en Red vormen een interessant duo, waarbij Charlie zichzelf meermaals in de nesten werkt om haar vrienden en familie te beschermen. De slechteriken en andere minder sympathieke personages in dit boek zijn heel erg leuk geschreven, waardoor ik er tijdens het lezen echt plezier in had om hen te haten. Daarnaast heeft Boekerij er opnieuw een heel mooie limited edition van gemaakt met het bedrukt boekblok en de mooie cover onder het stofomslag. Qua sfeer en leeservaring kan je dit boek verder heel goed vergelijken met Dief van de Nacht, het voelt ook wel vernieuwend en origineel aan. Het magiesysteem blijft voor mij wel wat verwarrend, dit had gerust wat duidelijker uitgewerkt mogen worden en een prominentere rol mogen spelen (bijvoorbeeld door de Maskers en Anderlingen wat meer aan het werk te zien).
Door alles wat tegen elkaar af te wegen krijgt dit boek van mij dan ook 3.5/5 sterren. Het tempo, het soms wat te oppervlakkig blijven en het niet helemaal realiseren van het potentieel dat uit het eerste boek bleek, zorgt ervoor dat ik niet voor een 4 ga. Desalniettemin ben ik wel blij dat ik dit boek gelezen heb, waardoor deze duologie een mooi afgewerkt geheel vormt (zowel qua verhaal als qua plaatje in mijn kast).