Een adembenemende oorlogsroman over WO I

leesbeestje123 28 oktober 2025
Negentien negentien, geschreven door Aline Sax.

'De wereld bestaat uit twee soorten mensen. Zij die het meemaakten en zij die het zich nooit zullen kunnen voorstellen. En ik vraag me af wie van beiden ik had willen zijn, als ik had kunnen kiezen.'

Sax schrijft een adembenemende oorlogsroman over WO I die als een granaat inslaat en je gedachten blijft beheersen. Een verhaal dat je doet stiltaan bij de psychologische impact van de oorlog... de zinloosheid en de enorme schade die wordt aangericht materieel en emotioneel.

Ze beschrijft met een zekere precisie en veel gevoel de situatie van de Tommy's die vechten aan de frontlijn nabij Ieper in oktober '17.

We volgen soldaat Bennett tijdens (1917) en na de oorlog (1919). Hij kampt met PTSS, voelt zich thuis een buitenbeentje en kent op veel levensdomeinen verlies. Medestrijders, zijn jeugd en onschuld, zijn baan, zijn hobby, zijn sterke lichaam. Hij weet zich geen raad meer en voelt zich schuldig omdat hij de oorlog overleefde. Waarom hij?

'Het was alsof het leven een jas was die niet de mijne was. Een jas die voortdurend om mijn schouders spande, waar ik me moeilijk in kon bewegen. Ik kon niet leven in het nu ... het leek alsof er een gaas tussen mij en de wereld hing'

Ik kan me niet herinneren dat ik al eerder een roman las over WO I, in tegenstelling tot de talrijke exemplaren over WO II. Ik vind het interessant om zo wat meer te weten te komen over de geschiedenis en de tijdsgeest.

Toen dit boek verscheen, twijfelde ik geen seconde om een #recensieexemplaar aan te vragen. Hartelijk bedankt @vbkbelgie @amboanthos

Meer recensies van leesbeestje123

Is De nomade van Anya Niewierra jouw favoriete boek van het jaar? Stem nu!

Elena moet haar vermiste opa terugvinden in een magische en mysterieuze wereld vol met mythische wezens. Schrijf je nu in voor de Hebban Leesclub.