Mademoiselle eiffel
1877, Parijs. Door het verlies van haar moeder moet de veertienjarige Claire het huishouden en de zorg voor haar familie op zich nemen. Ze groeit uit tot de rechterhand van haar vader, de beroemde architect Gustave Eiffel, en leert van hem het vak. Wanneer haar vader een nieuwe leerling, Adolphe Stalles, aanneemt, voelt Claire zich aan de kant geschoven. Toch ontstaat er tussen hen een bijzondere band. Samen werken ze aan de plannen voor de bouw van de Eiffeltoren. Als Gustave verwikkeld raakt in een schandaal en gearresteerd wordt, is Claire degene die hem kan redden.
Je volgt het verhaal vanuit het oogpunt van Claire, de dochter van de architect van de Eiffeltoren. Ze groeide op in een tijd waarin er een duidelijke rolverdeling was tussen man en vrouw, en waarin intelligente en getalenteerde vrouwen weinig kansen kregen. Als lezer voel je met Claire mee. Je gunt haar de kansen die mannen wél krijgen en voelt haar frustratie.
'Mademoiselle Eiffel' is gebaseerd op waargebeurde feiten en personages die echt bestaan hebben. Je leert hierdoor meer over de familie Eiffel en het ontstaan van de bouw van de welbekende Eiffeltoren. Ik vond dat erg leuk, ik heb hem ooit in het echt gezien, maar wist er vrij weinig over.
Ik heb van dit boek genoten. Het is een uniek verhaal. Hier en daar vond ik het verhaal wat langdradig, waardoor ik mijn aandacht niet altijd kon vasthouden. Desalniettemin kan ik je dit boek aanraden als je houdt van sterkte, vrouwelijke hoofdpersonages, historische romans en de Franse cultuur/geschiedenis.