Klein en mooi

Maaike de Vries 28 oktober 2023
Een fijn en klein verhaal, dat is De sterren van opa, het nieuwste boek van Saskia de Jong (haar debuut Over gehaktballen verscheen in 2022). Het gaat net als in het vorige boek over het meisje Sjuul. Maar deze keer over Sjuul en haar opa, die elkaar beter leren kennen omdat ze noodgedwongen een paar dagen bij hem moet logeren. Ze kende opa nooit zo goed, want hij is gescheiden van haar oma en Sjuuls moeder trok meer naar oma toe. Dat mama best vaak vloekt en opa naar de kerk gaat heeft daar misschien ook mee te maken. Sjuul ontdekt in opa’s huis allerlei dingen over het christelijk geloof waar ze nog nooit van had gehoord, zoals Jezusbeeldjes en de tien geboden in lijstjes aan de muur.

Die tien geboden, daar snapt Sjuul niks van. Sommige zijn wel logisch, zoals ‘je mag niet liegen’, maar wat doe je als je ziet dat een kind in de kerk geld steelt uit het bakje bij de kaarsjes? ‘Je mag niet stelen’: tja, maar als het nou voor een heel goed doel is?

Het mooie van dit kleine verhaal is de verwondering van Sjuul over het geloof, maar ook haar eigen positionering ten opzichte van bepaalde leefregels. Zo wil zij geen vlees eten en heeft ze veel vragen over bidden en naar de hemel gaan. Vragen waar opa graag met Sjuul over praat. Zo leert ze meer over opa en over welke rol zijn geloof in zijn leven speelt. Maar er gebeuren ook een aantal spannende dingen met Sjuul, waardoor je door wilt lezen en wilt weten hoe het afloopt.

Ik vond het een verrassend verhaal met mooie aanknopingspunten om met kinderen over te praten. Ik heb nog nooit zo’n toegankelijk boek gelezen over de tien geboden voor kinderen uitgelegd. Door het simpele taalgebruik al voor te lezen vanaf 8 jaar. Warm aanbevolen. En wat een prachtige cover! Verschenen bij Lemniscaat.

Meer recensies van Maaike de Vries