Hét gat
Gewoon een gat - Mathilde Stein & Sophie Pluim
Hét gat. Als je geen kinderen in de basisschoolleeftijd om je heen hebt, heb je geen idee waar dit over gaat. Vanaf een jaar of 6 gaan kinderen naar zwemles. Een heel belangrijk én superspannend onderdeel is het zwemmen door een gat: een groot zeil onder water waar een gat in zit. Ik weet nog dat mijn kinderen daar ook zenuwachtig over waren: lukt het om er doorheen te zwemmen?
Dit onderwerp kozen Mathilde Stein en Sophie Pluim voor hun nieuwe boek voor beginnende lezers: Gewoon een gat. Net als Vuurtorenbeer en Maksie, die in hetzelfde formaat verschenen bij Lemniscaat, is dit een zelfleesboek met rijke taal dat ook heerlijk is om voor te lezen.
In Gewoon een gat gaat Soof bijna afzwemmen. Maar voor het zwemdiploma A moet ze door het gat. Haar ouders zeggen dat het niet eng is, dat ze het gewoon moet dóen. Maar opa, Oops, vindt dat niet: het gat ís ook eng, want je weet nooit wat er achter zit…
En dan volgt het verhaal binnen het verhaal (een raamvertelling! Voor jonge kinderen!) over opa die ooit als matroos op een schip voer. Op een warme dag dook hij het water in, en hij zwom door een gat, en wat er toen allemaal gebeurde…
Soof vraagt aan Oops: “(dit) heb je dus allemaal gewoon hartstikke verzonnen”? Toch? Maar Oops zegt niks. En de volgende dag moet Soof door het gat. Zou ze het nu durven?
De samenwerking tussen Mathilde Stein en Sophie Pluim is fantastisch: de bontgekleurde pagina’s nemen je helemaal mee in het avontuur van opa onder water. De wezens zijn een beetje eng, maar vooral heel sprookjesachtig. En de ondergronden, de kleuren en de doorkijkjes: je zit er helemaal in.
Dit is het ideale boek voor kinderen die net beginnen met zwemles of juist nét hun diploma gaan halen.