Advertentie

John Pattersons broedervriend Martin gaat in dienst van het Engelse leger als de Eerste Wereldoorlog uitbreekt. John zelf wil een studie volgen aan de universiteit en zich absoluut niet registreren voor het leger. De oorlog drukt een stempel op ieders leven, of ze nu soldaat zijn aan het front in Frankrijk, of achter zijn gebleven in Londen. Johns vader is postbode. Hij brengt de brieven en kaarten van de soldaten naar hun families en geliefden.
De naïeve en onzekere John wringt zich voortdurend in allerlei bochten om het de mensen waar hij van houdt naar de zin te maken. Maar in de zomer van 1915 zijn zijn kansen op een universitaire studie verkeken en staat hij er bovendien na een zeppelinbombardement alleen voor.
John besluit om toch in dienst te gaan. Hij heeft een aantal brieven in z’n bezit die niet van hem zijn en hij zit er behoorlijk mee in zijn maag. In het leger krijgt hij een speciaal baantje: persoonlijke bediende van een luitenant. In een brief aan mevrouw Bromley noemt hij het ‘butler’. Het baantje bezorgt hem niet direct een geluksgevoel, omdat hij veel te veel scrupules over alles heeft. John Patterson wil aardig gevonden worden. Vooral door Mary op wie hij verliefd is; hij smacht naar haar, maar zij is onbereikbaar.
John neemt steeds opnieuw de verkeerde beslissing om te liegen. Hij denkt dat de waarheid te pijnlijk is voor mevrouw Bromley en Mary. En hij hoopt zo Mary’s hart te kunnen winnen. Zelfs als hij zeer onthutsend nieuws van mevrouw Bromley krijgt, nadat hij wederom heeft gelogen over Martin, neemt hij niet de juiste beslissing. Hij blijft zichzelf een rad voor ogen draaien.
Intussen woedt ook nog eens De ‘groote oorlog’ door. John moet daadwerkelijk meevechten in de veldslagen tussen de loopgraven om stukjes terrein op de Duitsers (Hunnen) te veroveren. Telkens kost dat enorm veel doden en gewonden.
_______________________________________________________________
De drie verhaallijnen in dit boek haken goed op elkaar in. Hoofdpersoon John Patterson komt goed tot leven, omdat de lezer zowel voor sympathie als voor ongeduld/ergenis voelt voor zijn daden.
De Eerste Wereldoorlog wordt met dit boek vanuit het oogpunt van de Engelse burgers belicht. Welk sociaal effect had de oorlog op de bewoners van Groot Brittannië? De oorlog werd uitgevochten door jonge jongens die in vredestijd totaal andere idealen en plannen zouden hebben.
*Stefan Brijs geeft de geïnteresseerde lezer ook nog een toeristische tip: Talbot House in Poperinge is vandaag de dag een museum gewijd aan dit bijzondere huis en aan de aalmoezenier Phillip ‘Tubby’ Claytion. Als je in de buurt bent, is een bezoek meer dan waard. www.talbothouse.be

Reacties op: STEFAN BRIJS: POST VOOR MEVROUW BROMLEY

461
Post voor mevrouw Bromley - Stefan Brijs
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 15,00
E-book prijsvergelijker