Vianne
Vianne is een prequel op Chocolat, het bekende verhaal van Joanne Harris. Misschien heb je de film met Johnny Depp en Juliette Binoche wel gezien?
Wanneer de moeder van Sylviane Rochas overlijdt heeft Sylviane geen reden meer om in New York te blijven. Met het weinige wat ze bezit vertrekt ze naar Frankrijk en kiest ervoor een andere naam aan te nemen. Vianne, een naam van een bastides die ze tegenkomt in de wegenatlas spreekt haar aan, het lijkt op haar eigen naam. Eenmaal in Marseille, waar niemand vragen stelt, vindt ze werk in een restaurant. Ze wil zich niet hechten aan een plek, maar ze leert nieuwe mensen kennen en ze geniet van het koken en het ontdekken van chocolade. Toch loopt ze rond met een geheim…
Omdat ik het verhaal Chocolat niet gelezen heb moet ik even in het verhaal komen. Ik moet Vianne leren kennen en daar neemt Joanne Harris de tijd voor. Al snel leef je mee met Vianne, die zwanger blijkt te zijn, en voel je haar worsteling. Wel vraag je je steeds af wat ze al heeft meegemaakt. De jonge Vianne heeft het niet makkelijk (gehad).
De schrijfstijl is zeer beschrijvend, details en sfeer worden sterk neergezet en je komt steeds meer over Vianne en haar geschiedenis te weten. Dat maakt het verhaal interessant en brengt je in een fijne leesflow. Je wordt steeds nieuwsgieriger!
De voorliefde voor chocolade is volop aanwezig en ook dat vind ik mooi aan het verhaal, het water loopt je in de mond! De Franse woorden en zinnetjes die je in het verhaal leest zorgen voor het Franse sfeertje en maakte dat ik zo zou afreizen naar Marseille. Ik vond het leuk dat je af en toe de gedachten van Vianne kon lezen.
Zeker wanneer je Chocolat gelezen hebt, en misschien ook de daaropvolgende delen, is dit verhaal over Viannes leven voorafgaand aan Chocolat een aanrader. En andersom eigenlijk ook, want ik ben nu erg nieuwsgierig geworden naar deze klassieker!