Advertentie


Nauwelijks begonnen koketteert de auteur met zijn eruditie en zijn schrijver- en dichter zijn. Keer op keer tracht hij de lezer te imponeren. Zijn het niet de – soms overdreven lange- volzinnen dan zijn het de typeringen en sfeertekeningen die ontzag inboezemen. Ze zorgen er wel voor dat je dan ook meteen in het verhaal zit….
Op dezelfde manier weet de verteller ook ‘de liefde van zijn leven’ te imponeren. Die liefde, Clio, houdt hem een spiegel voor wat zijn persoon èn wat hun relatie aangaat. Een confrontatie die de auteur uiteindelijk opbreekt. Hij verlaat haar dan ook en gaat al schrijvende in de afzondering van een ooit befaamd hotel in Italië, hun relatie analyseren. Twee verhalen vlechten zich ineen: de geschiedenis van het hotel met zijn mensen en tradities, en het verhaal van een grote liefde compleet met seksscènes en dramatische dialogen. Zijn verblijf in Hotel Europa kun je hierbij symbool zien voor de cultuur van het oude werelddeel die jammerlijk door vertegenwoordigers van het nieuwe kapitaal wordt overgenomen, zeg maar ‘gekocht’. Het wereldwijd uit de hand lopende toerisme vormt daarin de rode draad. Het dringt zich evenals andere in het oog lopende maatschappelijke problemen –als asiel en immigratie- op de diverse verblijfslocaties sterk op.
De auteur heeft zijn verschillende verhalen als belevenissen tot één ronde roman met een happy end gesmeed. Tenslotte maakt hij de aanvallen op zijn ego, frustraties, tekortkomingen en twijfels ondergeschikt aan zijn liefde voor Clio.
De intelligente en goed gecomponeerde roman met alle thema’s die er vandaag de dag toe doen, is erg de moeite waard voor wie graag leest over Italie, cultuur, liefde, relaties en vergane glorie.

Reacties op: Grote Europese thema's in Hotel Europa

1511
Grand Hotel Europa - Ilja Leonard Pfeijffer
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker