Vertrouwen in 30 verhalen
Vertrouwen is goed, in jezelf en in een ander, maar het kan ook te ver gaan. Wat er dan kan gebeuren, is te lezen in “Blind vertrouwen”, 30 verhalen van verschillende auteurs. Het is het resultaat van de jaarlijkse verhalenwedstrijd van Uitgeverij LetterRijn.
In het dagelijks leven vertrouwen we allemaal regelmatig op een ander. Tips over kleding die bij je past of een lekker recept, daar is niets mis mee.
Maar als je volkomen op een ander afgaat zonder zelf na te denken over wat je doet of wat de gevolgen kunnen zijn, kan het wel eens ernstige gevolgen hebben. Zijn de intenties van de ander oprecht of heeft hij/zij een verborgen agenda? Weet je wat je reactie kan zijn als de ander dingen doet die je niet verwacht?
Dit boek staat vol spannende verhalen die stuk voor stuk een fatale afloop hebben, veelal door de onvoorspelbare reactie van de hoofdpersoon.
De verhalen zijn elk rond de tien bladzijden en vormen een afgerond geheel. Heel knap om met zo weinig woorden een spannend verhaal neer te zetten dat je helemaal in de situatie zuigt. Stuk voor stuk situaties waarvan de plot ook uitgewerkt zou kunnen worden tot een complete thriller. En allemaal heel realistisch, situaties die zomaar in het echte leven zouden kunnen gebeuren.
De schrijfstijl van de diverse auteurs is heel verschillend, de overeenkomst is dat ze een boeiende, beeldende en vlotte schrijfstijl hebben.
Bij een kort verhaal is het meer dan noodzakelijk dat de hoofdpersoon (de protagonist), die een blind vertrouwen heeft in de tegenpool (de antagonist) vanaf het begin duidelijk is. Elk van de schrijvers is daarin geslaagd.
Bij het lezen van dit boek kom je er achter hoe inventief de schrijvers het onderwerp vanuit heel verschillende perspectieven benaderd hebben. Vooraf had je niet kunnen bedenken dat je op zo veel verschillende manieren blind vertrouwen kunt hebben.
Het is logisch dat er verschil in niveau bestaat tussen beginnende schrijvers en auteurs die al meerdere boeken gepubliceerd hebben. Maar het zijn niet voor niets de beste 25 verhalen van de 189 inzendingen (aangevuld met 5 verhalen van LetterRijn auteurs).
Omdat het onmogelijk is elk verhaal kort te bespreken en het veel leuker is voor een lezer om zelf zijn of haar voorkeur voor een verhaal te bepalen, zal ik ook niet vertellen welk verhaal mijn favoriet is. Maar niet voor niets is het eerste verhaal “Boca” de winnaar.
Blind vertrouwen bevat verhalen van Vlaamse en Nederlandse schrijvers, met: Hedwig Meesters, Inés Beuker, Ellen Kusters, Marieke Jongejan, Gino Dekeyzer, Joos Hamer, Franziska Weissenbacher, Alain De Lannoy, Karin Bisschops, Filip Van Den Steen, Mike Jansen, Carolien Cramer, Anne van Zwieten, Jeroen van Berckum, Tessa van Dée, Marjo de Vroed, Lisa Buijnink, André Van Butsel, Rémon Saaltink, Vincent van Bruggen, Karen van Soomeren, Marcel van Stigt, Yoica Van Den Bremt en de LetterRijn-auteurs: Era Richmen, Annet Hulst, Rob Bakker, Margareth Hillebrandt, Karin Hazendonk, Melissa Skaye en Tamara Onos, van wie de laatste vijf op uitnodiging.