Een modern sprookje

Marianne Marianne
6 mrt 2020

Tessa Treurniet is een 21-jarige student psychologie. Voor haar afstudeerproject wil zij liftend door Frankrijk reizen om chauffeurs te bevragen waarom zij lifters meenemen. Haar ouders zijn daar niet echt blij mee, is het niet veel te gevaarlijk? Als Tessa hen overtuigd heeft, overladen ze haar met raadgevingen. Maar ook met praktische zaken, zoals een creditcard “voor noodgevallen”.
Na een regenachtige nacht in haar tentje krijgt zij een lift van Nicolas Nectaire. Hij is imker en reist met zijn bijen door Frankrijk. Tessa valt meteen voor zijn uiterlijk en charmes, al schrikt zij wel als ze een zoemend geluid waarneemt en hoort dat achter in de kleine vrachtwagen korven met bijen staan.
Nicolas vertelt Tessa uitgebreid over zijn bijen. Hoe hij zijn korven naar plaatsen brengt waar ze bloesem moeten bestuiven. Uitgebreid gaat hij in op de cruciale rol van bijen voor het voortbestaan van het leven op aarde. Daarnaast maken bijen heerlijke honing en de kostbare koninginnengelei, een melkachtige substantie die door jonge werkbijen wordt uitgescheiden om de koningin mee te voeden en waarvan beweerd wordt dat het de huid verstevigt en langer jong houdt. Tessa wordt steeds enthousiaster over Nicolas en zijn bijen. Zij overwint haar angst voor bijen en helpt mee als hij een zwerm, die op een auto is neergestreken, gaat verwijderen.
Als Nicolas voorstelt dat Tessa, omdat het laat zal worden voor ze op de plaats van bestemming zijn, bij hem kan overnachten, heeft ze, ondanks dat ze hem heel leuk vindt, toch haar twijfels. Tot ze zijn woning ziet en van de ene verbazing in de andere valt.
De avonturen die Tessa dan beleeft, hebben niet alleen met bijen te maken. Er is ook een grote dosis romantiek dat haar dagen (en nachten) opslokt.

“Tessa Treurniet en de reizende imker” heeft een vlotte en beeldende schrijfstijl en Renée Olsthoorn schroomt niet romantische ontmoetingen gedetailleerd te beschrijven. Ook is het boek met veel humor geschreven en laat de lezer regelmatig (glim)lachen.

In het voorwoord schrijft Renée:
Tessa Treurniet en de reizende imker, is een modern sprookje dat begon als kort verhaal voor de reeks zomerverhalen 2019 van de Hebban Genreclub Fabulous Feelgood. Het enthousiasme van de lezers inspireerde mij om het niet bij een kort verhaal te laten.
Het verhaal is een ode aan de liefde, maar dat niet alleen: het is ook een ode aan de bij en de bijenteelt. We realiseren het ons niet altijd maar bijen zijn cruciaal voor ons voortbestaan: zonder bijen geen bestuiving van de gewassen, en zonder gewassen geen voedsel voor mens en dier.
De bij is een bedreigde diersoort, zodoende ondersteun ik van harte de Bijenstichting die de belangenbehartiging van wilde bijen en honingbijen in de ruimste zin tot doel heeft. De missie van de stichting is het geven van voorlichting over met name wilde bijen en hommels, omdat daarover bij het brede publiek nog te weinig bekend is. Daarnaast stelt ze zich ten doel het landbouw- en milieubeleid van de overheid te beïnvloeden 'en het stimuleren of ondersteunen van lokale initiatieven - zoals het zaaien van drachtplanten en aanleggen van nestelgelegenheid voor wilde bijen.

Renée Olsthoorn is auteur, blogger en vertaler Engels en Frans (onder andere voor HarperCollins Holland).

Meer recensies van Marianne