Meeslepende historische roman met sublieme duale tijdlijn waarin heden en verleden verbonden zijn door 100-jaar oud geheim
Het verborgen verleden van Marijke Vos bij Xander Uitgevers is het meeslepende eerste deel in de Royce House-serie, haar nieuwste historische roman trilogie met duale tijdlijn waarin heden en verleden prachtig verweven worden. Eerder schreef zij de weergaloze Ridgewood Hall trilogie in een zelfde opzet en werd al snel duidelijk dat het populaire nevenpersonage Theodor Royce een eigen boek verdiende. Misschien wel een hele serie! Als beste vriend van James Bellamy en de flamboyante uitgever die het aandurfde om het boek van Daniels vrouw Elisabeth uit te geven, kaapte hij toen al bijna de hoofdrol. Nu, vier jaar later, heeft hij de coulissen verlaten en treedt hij eindelijk in het volle licht.
Londen, 1907. Theodor Royce is jong, eigenzinnig en flirt met iedereen. Hij past niet in het keurslijf van society, lapt de regels aan zijn laars, steunt openlijk de strijd voor vrouwenrechten en is niet bang voor een rel. Als hij verliefd wordt op de mooie en net zo eigenzinnige actrice Sophia heeft zijn keuze verstrekkende gevolgen..
Ruim een eeuw later bestaat zijn uitgeverij Royce House nog steeds. Wanneer de uitgever met pensioen gaat, heeft de ambitieuze redacteur Jane de beste ervaring en papieren om hem op te volgen, maar het door mannen gedomineerde holdingbestuur dreigt haar te passeren voor een nieuwe, mannelijke collega. Vastbesloten om zich te bewijzen, bijt ze zich vast in een oud geheim, maar hoever wil ze gaan om de waarheid naar buiten te brengen?
Wat een geweldige start van een fantastische serie! We volgen twee ontroerende en meeslepende tijdlijnen, kundig verweven door een 100-jaar oud geheim, met elk een sterk, ambitieus hoofdpersonage en thema's als emancipatie, ambitie, liefde en geheimen met een vleugje spanning en romantiek. Zowel Theodor Royce als Jane zijn gelaagde personages met emotionele diepgang en herkenbare worstelingen. Met haar gedetailleerde kennis en meeslepende schrijfstijl neemt Vos je helemaal mee en komt de historische setting echt tot leven. We leren de theaterwereld kennen en de uitgeverswereld maar het boek zet ook de klassenverschillen en de benauwende regels van society scherp neer.
Het idee om de uitgeverij met iemand anders aan het roer in het heden ook nog te laten bestaan zodat Ridgewood-personages William en Rose nog terug konden keren was er in 2022 al. Het was voor mij een feest van herkenning om deze geliefde personages weer te zien, Theo eindelijk goed te leren kennen in al zijn glorie en natuurlijk ook Daniël en Elisabeth weer terug te zien. We keren zelfs nog even terug naar Ridgewood Hall. Natuurlijk zijn de eastereggs niet het belangrijkste aan dit verhaal. Voorkennis van Ridgewood Hall is ook echt niet nodig (maar wel zo leuk!)
Waar Marijke weer in uitblinkt is haar gedegen kennis van de historische periode, de verhoudingen in de samenleving en de problemen waar vrouwen toen en nu tegenaan lopen. In het heden wil een vrouw uitgever van haar geliefde Royce House uitgeverij worden en een mysterie uit het verleden oplossen, maar ze moet vechten tegen mysogene denkbeelden van een mannelijk holdingbestuur. In het verleden proberen suffragettes de positie van vrouwen te verbeteren en beschermt de oprichter van Royce House de vrouwen waar hij om geeft tegen onderdrukking en uitbuiting door een systeem wat mannen alle macht geeft en vrouwen klein houdt. Tot in detail toont Vos de dynamiek van deze strijd, de oneerlijke mechanismes en de gevoelens van onmacht van vechten tegen de bierkaai in een samenleving die maar niet wil veranderen. Het wordt snel duidelijk dat Theo zijn tijd ver vooruit was en we heden ten dage nog steeds Theo's nodig hebben. De karakters zijn perfect uitgewerkt, emoties voelbaar en het intelligente plot blijft spannend tot het eind. Door het mysterie en de oplossing ervan in het heden is dit boek een echte pageturner!
Ik kan niet anders dan heel hard met de loftrompet toeteren want een subliem uitgewerkte duale tijdlijn, in dept verhaallijnen waarin vrouwenrechten een hot topic zijn, een flamboyante en hartverwarmende uitgever die voor zijn mensen door het vuur gaat en een intrigerend mysterie wat het boek tot een adembenemende page turner maakt? Dat verdient natuurlijk alle lof! Ik zou het 7 sterren geven als dat kon!
⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐
Vanaf vandaag is de paperback overal verkrijgbaar! Het e-book en luisterboek waren reeds beschikbaar.
Vol verwachting klopt ons hart:
Royce House 2 De verborgen waarheid - Charlotte's verhaal
Royce House 3 De verborgen erfgenaam - Audrey's verhaal