Wel spannend, geen billenknijpen....
Het tweede boek dat ik lees van de longlist voor de Hebban Thrillerprijs 2021 is Bloedsteen van Bernice Berkleef. De omslag is ontworpen door Buro Blikgoed uit Haarlem en laat een ring met een rode steen erin zien die ergens op ligt. De foto is van Magdalena Russocka Photography. Een sober beeld waardoor de titel in grote letters goed opvalt. Het boek is uitgegeven door The House of Books net als haar eerdere thriller Cody. Ook schreef ze een jeugdboek 'De missie van Kim Dakerveld' en een YA 'Flame'. Het binnenwerk van het boek is van Crius Group uit Hulshout.
Ella Verbeek is de hoofdpersoon in dit verhaal. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Zij wordt op een nacht door de politie ruw van naar bed gelicht op verdenking van het illegaal transporteren van goederen. Ze heeft absoluut geen idee waarom. Het blijkt dat ze haar vader, Benjamin, verdenken en dat zij medeplichtig is. Voordat ze goed en wel beseft wat er gebeurd is, is haar vader overleden, heeft haar vriend het uitgemaakt en blijft ze achter met meer vragen dan antwoorden. Ze weet wel dat het antwoord in het verleden van haar vader ligt en ze vertrekt naar Jakarta, zowel om alles even te ontvluchten als om uit te vinden hoe het nu precies zit. Daar blijkt dat ze zich in een wespennest gestoken heeft en ze krijgt veel meer voor haar kiezen dan waar ze om gevraagd heeft. Haar vader heeft een veel groter geheim dan ze zich voor mogelijk had gehouden en hele gevaarlijke mensen denken dat zij er meer van weet.
De gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op. De personages zijn bijna ondergeschikt aan de actie. Wat de schrijfster heel mooi vertelt is het verhaal van Benjamin als overlevende van een Jappenkamp. Wat hij heeft moeten doorstaan en moeten doen om te overleven. En hoe dat verleden zijn schaduw heeft geworpen op alles wat hij daarna deed. Hoe hij juist daardoor een succesvolle zakenman werd. Als Ella in Jakarta komt, merkt ze langzaam dat niet alle zeden en gebruiken zo duidelijk zijn als ze dacht. Dat er veel onderhuidse spanningen zijn en de klassenjustitie de mores bepaalt. Niet de wet is belangrijk, maar wie je kent. Het koloniale verleden en daarna de bezetting door de Japanners werpt nog steeds zijn schaduwen op het huidige Indonesië. Er zijn nog veel geheimen en zaken waar niet over gesproken wordt.
Ella is een vrouw bij wie in één klap alle zekerheden wegvallen. Ze probeert wanhopig meester te worden van de situatie, maar komt er keer op keer achter dat ze te naïef is en erop vertrouwt dat mensen eerlijk zijn en hun afspraken nakomen. Ze leert dat ze heel beschermd is opgevoed en zich steeds heeft geschikt naar de wensen van haar vader en daarna die van haar vriend. Leert ze op tijd dat ze harde keuzes moet maken om te overleven?
Het verhaal is niet echt een thriller, meer een actiefilm in boekvorm. De schrijfster houdt de vaart erin door korte zinnen te gebruiken en niet al te moeilijke woorden. En het verhaal is in de tegenwoordige tijd geschreven. Dat zorgt ervoor dat je erbij blijft, je wilt weten hoe het afloopt. Een spannend verhaal, maar geen billenknijpende zoektocht naar een dader. Het is de rollercoaster-zoektocht van Ella naar het verleden van haar vader en naar wie ze zelf eigenlijk is en wat zij wil en belangrijk vindt.