De wereld als autist
Voor de Week van Het Vergeten Boek las ik eindelijk Het Rosie Project van Graeme Simsion. Ik las eerder van hem Het beste van Adam Sharp. Het stond als eerste op mijn Wil-ik-lezenplankje.
We maken kennis met Don Tillman, docent genetica aan de universiteit. Hij bekijkt de wereld op een bijzondere manier. Hij reguleert zijn leven via lijstjes. Hij houdt van orde. Maar hij is ook eenzaam. Hij heeft slechts twee vrienden en geen relatie. Maar hij wil er wel graag een. Hij bedenkt een vragenlijst van zestien pagina's om de ideale vrouw te vinden: project Echtgenote. Dan komt Rosie in zijn leven. Allesbehalve perfect. Maar op de een of andere manier hebben ze een klik met elkaar. Lukt het Don om buiten zijn eigen kaders te stappen?
Don is een innemende persoon. Met zijn kijk op de wereld houdt hij ons een spiegel voor. Hij laat zien dat mensen die net even anders zijn ook heel veel waard zijn. Iedereen is uniek en waardevol. En zijn perfectionisme en rechtlijnige denken sluiten aan bij het chaotische en warrige karakter van Rosie. De humor in de beschrijvingen van sommige scènes tovert zeker een glimlach op het gezicht van de lezer. Sommigen zullen misschien zelfs jaloers zijn op de manier waarop Don orde schept in de chaos om hem heen. Het brengt hem vaak in botsing met zijn omgeving, maar geeft hem ook mooie dingen.
Lees het en verwonder jezelf!