Fantastische wereld om in rond te dwalen

Marije Ronteltap Marije Ronteltap
28 mrt 2020

Demonen van Myradé is het tweede deel van de serie Dizary, het levende systeem. Deze wereld is ontsproten aan het brein van Zoetermeerse schrijver, uitvinder en tekenaar Patrick Berkhof. Dit labyrinth, de wold van Dizary bestaat uit 3 delen: Dizary met zijn ontelbare weggetjes, bruggetjes en tunnels waar de ‘gewone’ mensen wonen. Eteria is de bovenwold. En helemaal beneden is Nedorium. Omdat de wegen niet altijd op dezelfde plek uitkomen is er ook geen wegenkaart van Dizary. Je kunt weken ronddwalen en weer uitkomen op de plek waar je begonnen bent. Dus een kaart is onbetrouwbaar. Het doet een beetje denken aan een combinatie Schijfwereld, Hogwarts en Labyrinth.

In het eerste boek maakten we kennis met Ileas en Arak en hoe zij lid werden van het vredesgilde Moed en Daad. In dit tweede boek gaan hun avonturen verder samen met de andere leden van het gilde Jinasum, Rudarg, Ylly en de poes Zeliska. Ze vertrekken naar het uitvindersdistrict Pling Ploing om een vreemde machine te onderzoeken. Zal het ze lukken om alles op tijd op te lossen?

De stijl van de schrijver neemt je gelijk mee naar deze bijzondere wereld, die toch ook veel op de onze lijkt. De nieuwe woorden – zoals de M-klik - die hij heeft bedacht zijn fantastisch en omschrijven heel goed wat het precies is. De hoofdstukken zijn niet heel lang, waardoor het tempo van het verhaal hoog ligt. Ileas is duidelijk een van de hoofdpersonen. Hij is mooi beschreven als jongeman die ineens een grote verantwoordelijkheid krijgt, maar worstelt met zijn zelfvertrouwen. Dat maakt hem heel menselijk. Alle karakters in het boek zijn goed uitgewerkt. Je leeft met ze mee. De wereld van Dizary is prachtig uitgewerkt. Op de website www.dizary.nl vind je veel meer informatie. En wist je dat Patrick de cover zelf getekend heeft? Als je het boek bij hem aanschaft, kun je ook het tweede schetscahier erbij bestellen. Hierin staan prachtige tekeningen van de wereld van Dizary.

Misschien heb je niks met fantasy of steampunk of andere werelden: dit verhaal gaat ook gewoon over mensen, hun emoties en de dingen die ze meemaken. Give it a try!

Meer recensies van Marije Ronteltap