Advertentie

Met een leesclub van Thrillzone lees ik Winterland van Kim Faber en Janni Pedersen. Voor mij twee onbekende schrijvers. Kim Faber is een Deense journalist en schrijver. Hij werkt voor de Deense krant Politiken. Hij is getrouwd met Janni Pedersen, co-auteur van dit boek. Het is het eerste deel met inspecteur Martin Juncker in de hoofdrol.

De onheilspellende cover met een Dobermann in de sneeuw is van Harvey Macauley. Hij is een Deense ontwerper die boekomslagen maakt voor ons wel bekende schrijvers als Jens Lapidus, Jørn Lier Horst & Thomas Enger en Camilla Läckberg. De vertaling van Corry van Bree. Zij vertaalde eerder Alter Ego van Emelie Schepp, Wolf uit de Oxen-serie van Jens Henrik Jensen, de Krokodilvogel van Katrine Engberg en Oktober van Søren Sveistrup.

Signe Kristiansen, getrouwd met Niels en moeder van Lasse en Anne, is rechercheur bij de afdeling Moordzaken bij de politie in Kopenhagen. Ze krijgt te maken met een aanslag op een kerstmarkt. Is het een terroristische aanslag of een bendeoorlog?
Martin Junckersen - door iedereen Juncker genoemd - woont sinds kort bij zijn vader met beginnende dementie om voor hem te zorgen. Hij heeft een zeer moeizame relatie met zijn vrouw. Hij is politieagent in het kleine plaatsje Sandsted. Het bureau is pas zes maanden geleden opengegaan. Hij was de collega van Signe. Dan krijgt hij een dubbele moord op een echtpaar en een brand in een asielzoekerscentrum op zijn bord. Hebben de aanslag in Kopenhagen en de moorden met elkaar te maken of niet?

De schrijvers hebben een mooie, langzame schrijfstijl. Brokjes informatie over de zaken, maar ook de levens van de personages worden beschreven. Zo komen ze echt tot leven, met hun goede en minder goede kanten. Op een mooie manier krijgen we een inkijkje in hoe de relatie tussen Juncker en zijn vader verandert. Juncker is bang, hij wordt ook ouder. Ziet hij zichzelf over 20 of 30 jaar? Signe worstelt met de heftige dingen die ze als rechercheur tegenkomt. Hoe kan ze blijven functioneren als ze dat monster in haar binnenste niet bestrijdt? En wat voor effect heeft dat op haar huwelijk?

Tevens tonen Kim en Janni ons het grimmige beeld van de huidige maatschappij. Vreemdelingenhaat, de opkomst van extreemrechts en de angst voor de islam zijn reële dreigingen. Daartussen laveren mensen die deze situatie proberen te verbeteren, maar tot welke prijs en welke grenzen moeten zij over? Een heerlijke, realistische thriller met een verfrissend einde. Nadat de aftiteling is geweest, gaat het leven weer verder. Niet alles loopt goed af en niet altijd worden de daders gepakt.

Reacties op: Griezelig echt

80
Winterland - Kim Faber Janni Pedersen
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Onze partners
E-book prijsvergelijker