Inhoud versus vorm
“De wereld is de staat van jouw denkgeest. De uiterlijke weergave van een innerlijke toestand. Zoals een mens denkt, zo neemt hij waar. Probeer niet de wereld te veranderen, maar kies ervoor je denken over de wereld te veranderen.”
Een cursus in wonderen (ECIW) is géén religieus boek, het is een spirituele leerweg. Het heeft als doel de mens te helpen zichzelf te ontdoen van belemmerende overtuigingen die een gevoel van onvrede en ongeluk veroorzaken, terwijl ons ware zelf van nature vredig is. Volgens De Cursus zijn er twee emoties: angst en liefde. Wij kunnen op elk moment kiezen voor één van deze twee. ECIW bestaat uit drie delen: een tekstboek, een werkboek en een handboek voor leraren. Herinneren wie je bent behandelt de 365 lessen uit dit werkboek, zodat je de inzichten in de praktijk kan brengen en er daadwerkelijk iets in je leven zal veranderen. Het is een samenvatting van de notities die auteur in de loop van vele jaren heeft gemaakt bij het bestuderen van de werkboeklessen.
Evenals Elly Clabbers’ eerdere boek Ziekte als geneesmiddel (AnkhHermes nov 2017) heeft dit exemplaar een koel blauwe omslag waar water in te herkennen valt. Deze sprekende omslag zou symbool kunnen staan voor de bron van al het leven (water) en geloof, vertrouwen en intuïtief inzicht (kleur blauw). Omdat haar vorige boek zeer goed ontvangen is geeft dit hoge verwachtingen.
ECIW vraagt meer dan lezen alleen, het werkboek gebruiken en aan zelfonderzoek doen is essentieel om de materie te begrijpen en te doorvoelen. Clabbers is hierin zeer behulpzaam en ik vermoed dat zij nog niet half beseft dat hier een meesterlijk werk geboren is! Per les, er zijn er 365, voor iedere dag van het jaar één, geeft zij haar eigen bevindingen, worstelingen en inzichten. Hoewel het deels een persoonlijk schrijven is, werkt het uitermate inspirerend en helpt het je weerstand te overwinnen. Het is een onmisbare handleiding en steun wanneer je met het werkboek aan de slag gaat zonder begeleiding. Om er alles uit te halen moet je in het bezit zijn van het lijvige boek Een cursus in wonderen en bereid zijn tijd te investeren, veel tijd.
Herinneren wie je bent heeft mijn verwachtingen overtroffen. Alle kerngedachten uit het tekstboek van ECIW worden hier op een rijtje gezet. Meermaals grijpt Clabbers terug op de uitleg van Kenneth Wapnick ter verduidelijking. Wapnick schreef overigens over het fascinerende proces van het ontstaan van De Cursus: Een leven geen geluk (een biografie van Helen Schucman, AnkhHermes nov 2013).
Ondanks de enorme inspanning van deze auteur blijft het voor mij moeilijk om overal de echte essentie te bevatten. Het blijft hard werken, maar door dit boek is mijn motivatie enorm toegenomen.