Drie vrouwen, verschillende levensfases met problemen vinden elkaar door yoga

Marte (boekzen) Marte (boekzen)
14 mrt 2023

Dit verhaal speelt zich af in zuid Australie op het platteland. De 74-jarige Grace Maud is vertrokken uit haar suikerriet boerderij en haar zoon Tom neemt het over, maar ze vindt het moeilijk om los te laten. Ze is een strenge, wijze vrouw en ze mist haar tweelingzus erg. Daarnaast is er de jongere Dorothy die een cafe runt samen met haar man. Beiden hebben Duitse roots. Ze wil graag zwanger worden, maar het wil niet lukken en dat zorgt voor veel zorgen en wanhoop. Tot slot is er de 46-jarige Patricia, een slimme, mooie vrouw die vastzit. Ze zorgt ,zonder hulp van haar broers en zus, voor haar ouders en werkt daarnaast als docente Engels. Patricia heeft nooit de liefde gevonden en vraagt zich af of ze dit wel waard is. Alledrie starten ze met het volgen van yogalessen bij de Franse Sandrine. Dit levert hun naast een mooie vriendschap nog veel meer op.

Een mooie roman over vriendschap en yoga. Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit de drie vrouwen. Het is verdeeld in seizoenen die beginnen met nieuwsfeitjes over die periode met name over film en muziek, een leuk detail. Iedere hoofdpersoon heeft een eigen leven met zorgen en problemen en maakt een ontwikkeling door. Naast dat ze vriendinnen worden, komen er andere, mooie dingen op hun pad. Yoga is daarbij de verbindende factor. Naast vriendschappen levert het hun op dat ze zich meer openstellen, loslaten, lagen afpellen, moed tonen om dingen te proberen en hun eigen lichaam beter leren kennen. Met een ding had ik persoonlijk wat moeite. Dorothy heeft een zus die doof is en door beperkte mogelijkheden in haar omgeving aan huis gekluisterd is. Dat vind ik onvoorstelbaar en onnodig in deze tijd. Maar Dorothy heeft een zeer kleine bijrol in het verhaal. Conclusie: een prachtige roman om te zien en te lezen.

Meer recensies van Marte (boekzen)