Indringend en gelaagd
Recensie: Mother Mary comes to me van Arundhati Roy
Auteur Arundhati Roy vertelt in haar memoir ‘Mother Mary comes to me’ over haar leven en herdenkt haar moeder, met wie ze een complexe band had.
Een bewogen leven waarin armoede, verzet en moed hand in hand gaan. De relatie met haar moeder is ingewikkeld: Arundhati Roy beschrijft hoe wreed ze soms kon zijn, maar ook de liefde die tussen hen bestond. Haar moeder was vooruitstrevend en ondernemend. Ze richtte haar eigen school op, vocht succesvol een rechtszaak uit tegen de discriminerende erfwetten in Kerala en leefde gescheiden van Roy’s vader.
Daarnaast lees je hoe haar Booker Prize-winnende roman ‘De God van Kleine Dingen’ tot stand kwam: over haar uitdagingen, vriendschappen, relaties, studie en werk. Ook maatschappelijke en politieke kwesties in India vanaf de jaren zestig komen aan bod. Dat alles maakt het een rijk en intrigerend verhaal.
Wel is het een boek met veel informatie, namen en locaties. De vertelstijl voelt zo nu en dan als een stroom van gedachten, waardoor het wat springerig aanvoelt, daardoor vond ik het soms een uitdaging om te lezen. Het bevat veel emoties en tegelijkertijd ook afstand en cynisme, een boeiende mix. Zo heeft de auteur het steeds over “mevrouw Roy” i.p.v. moeder.
Een indringend en gelaagd memoir dat soms wat moeite kost om te volgen, maar blijft boeien door zijn eerlijkheid en intensiteit.
“…Dat was het begin van mijn rusteloze, recalcitrante leven als opruiende schrijfster-verraadster. Vrije vrouw. Die vrij schreef. Zoals Mother Mary me had geleerd. Ik had de gouden kooi niet alleen weten te mijden. Ik had hem opgeblazen.”