Een licht verhaal vol humor
Recensie: Jonas Jonasson - Hoe de Zweden het dromen uitvonden
Dit is het eerste boek dat ik lees van Jonas Jonasson. Zijn boeken zag ik vaak voorbij komen en ik was erg nieuwsgierig. Het beviel me goed, want het is een vermakelijk, dun boek dat lekker wegleest. Ik zal zeker meer van zijn werk lezen.
Overal ter wereld genieten mensen van de luxueuze bedden van Traumbett, maar Zweden blijft nog achter en dat is iets dat de eigenaar Konrad Kaltenbacher junior snel wil veranderen. Burgemeester Julia zet alles op alles om het bedrijf naar haar dorp Halstaholm te halen, met een vastberaden charmeoffensief dat zelfs Konrad weet te imponeren.
Het verhaal is licht en positief. Julia gaat heerlijk voortvarend te werk, voorbij alle bureaucratische regels én de gemeenteraad, met als enige doel werkgelegenheid in Halstaholm creëren. Ze tovert het hele dorp om in Duitse sfeer. De lege bandenfabriek lijkt ideaal, mits er zo’n 200 parkeerplaatsen bij komen en woonruimtes. Ze vindt een gemêleerd team dat geweldig met haar samenwerkt, maar krijgt ook concurrentie van een gladde consultant die niet vies is van machtsspelletjes en de beddenfabrikant naar Stockholm wil halen. Zal het Julia lukken om Traumbett naar haar woonplaats te halen?
Droge humor, leuke gesprekken en personages, een heldere boodschap en vlot geschreven, kortom een licht en positief verhaal dat plezierig leest en je steeds weer laat glimlachen.