Diepgaande, emotionele roman over een bijzondere band tussen mens en hond

Marte (boekzen) Marte (boekzen)
5 mrt 2023

“Terwijl ze hem briesend aankijkt, beseft ze het. Daar tussen de oranje rotsen en het gespetter van zijn vacht, beseft ze dat ze haar leven zou geven om hem te beschermen. Het is geen bewuste keuze, laat staan een vrije. Het is een oergevoel dat vanuit iets diepers komt dan ze dacht dat in haar zat.”

Ineke vander Aa - De dromer en de wolf

De 25-jarige Violette is vanuit Vlaanderen vertrokken naar Arizona samen met haar vriend Alex. Ze zijn al sinds hun puberteit samen en herkenden elkaar als buitenbeentjes, maar hun relatie komt steeds meer onder spanning te staan. Violette heeft een traumatische jeugd gehad en dat achtervolgt haar. Via hun buurman Carter ontmoet zij de onhandelbare, grappige wolfshond Juhki en zij voelt meteen een klik met hem. Ze gaat zich sterk met hem verbonden voelen en hij met haar en zo zullen ze elkaar redden.

Het verhaal wordt vanuit Violette verteld en af en toe vanuit Juhki, dat laatste vond ik een originele benadering. Violette heeft het zwaar, zij moet loskomen van haar verleden en een relatie. Het wordt een kwestie van overleven i.p.v. leven en toch gaat zij voor haar dromen om hondentrainster worden en een boek te schrijven. Ze doet haar uiterste best om Juhki te begrijpen waarbij de vraag rijst, is hij meer wolf of hond. In de loop van het boek kom je langzaamaan te weten wat er met Violette is. Het gaat over loslaten, thuis komen, de American Dream en de bijzondere band tussen mens en hond.

Ineke vander Aa heeft al meerdere titels op haar naam staan. ‘De dromer en de wolf’ is deels geïnspireerd door ware gebeurtenissen en bevat verrassende wendingen. Zij heeft een heel eigen, prettige schrijfstijl met relatief weinig dialoog en niet alles wordt uitgediept zoals bijvoorbeeld relaties. Ik kwam niet meteen in het verhaal, moest even wennen maar raakte daarna geïntrigeerd door alles wat er gebeurde. Het bevat veel psychologische en spirituele aspecten. De schrijfster pleit voor meer respect voor dieren en een andere relatie tussen mens en hond. Niet om een hond als bezit te zien, maar om meer met hem samen te leven als gelijkwaardige vrienden. Een aanrader voor wie houdt van diepgaande, emotionele romans en/of voor dierenliefhebbers.

Meer recensies van Marte (boekzen)