De samenleving de strot afgesneden

Martijn '69 Martijn '69
25 mrt 2021

Ik las vorige week Ernest Hemingway is gecanceld, vannacht in een paar uurtjes de novelle Kwaad Bloed. Een gruwelijk boek waarin een inbreker een ouder welgesteld echtpaar gijzelt, mishandelt en martelt, verteller is hun zoon die de camera beelden van de vele beveiligingscamera's bekijkt en daarvan verslag doet. Tamelijk bizar, inderdaad. En qua gruwelijkheid ook aardig over de top, Henk van Straten schuwt de details van al wat er gebeurd niet.

In Ernest Hemingway is gecanceld heeft Henk van Straten de samenleving bij de strot, in Kwaad Bloed wordt die strot doorgesneden.

Het is de afrekening van de boze witte man met de politiek correcte rijke mensen die alles denken te hebben en die geen last hebben van alles wat de maatschappij in de ogen van de indringer verzwakt. Een afrekening is het inderdaad, met de schijterigheid, het nergens voor staan.

SPOILER ALERT
En je voelt ook al een beetje aankomen van wie die afrekening eigenlijk komt. De "twist" kwam niet echt als een verrassing, maar ik denk ook niet dat Henk van Straten dat zo bedoelde. SPOILER ALERT SLUIT

Het is realistische pure horror, beestachtig, gemeen, sadistisch, vol haat.
Maar het gaat ook ergens over, het is geen dom makkelijk gruweleffectbejag. Beetje een dubbel gevoel over deze novelle. Aan de ene kant heel goed, aan de andere kant... eigenlijk ook wel.

Meer recensies van Martijn '69