Advertentie

Het geschonden geweten is een roman geïnspireerd door het christelijke gedachtegoed. Het is het verhaal van een eenzame, zondige, zwervende geestelijke: Hij is de laatste priester in een bepaalde staat in Mexico. Een naam krijgt hij niet, net als de meeste andere hoofdpersonen. Het is eenvoudigweg ‘de priester’. Er wordt fanatiek jacht op hem gemaakt.
In de klopjacht die volgt, waarin Greene op een geniale manier de verwikkelingen verknoopt, wordt de priester geheel aan zichzelf overgeleverd. Het leidt tot vele boeiende reflecties. Hoe langer hij op de vlucht is des te minder vindt hij zichzelf een priester waardig. Toch krijgt hij juist steeds meer goede eigenschappen en minder slechte. 
Aan de ene kant vlucht hij, maar als iemand zijn hulp inroept gaat hij altijd mee, ook als hij weet dat het een valse roep is. Het absolute hoogtepunt in het boek is een gesprek dat ontstaat als de onder zijn zonden gebukt gaande priester gevangen wordt genomen door een luitenant, die als een heilige gelooft in zijn gelooft in zijn communistische idealen. Ook hij heeft enkel het goede met de mensen voor.
Alles is dubbel in deze roman van Graham Greene. Zo leest bijvoorbeeld een moeder haar kinderen een zoetsappig martelaarsverhaal voor, waarin de heilige glorieus aan zijn einde komt. Ondertussen gaat de whisky-priester stervensbang zijn dood tegemoet..
.

Reacties op: De whiskypriester

13
Het geschonden geweten - Graham Greene
Jouw boekenplank Jouw waardering
Jouw recensie   Schrijf een recensie
? Bestel dit boek bij Libris.nl Bestel het boek vanaf € 22,99
E-book prijsvergelijker