Fantast

MRoe 06 september 2023
Baudolino is moeilijk plaatsbaar. Het is geen historische roman al heeft het daar nog het meest van weg. en thriller nog fantasy al zijn ook daar raakvlakken. Je kan het onderbrengen in een eigen categorie, nl het 'fantast-boek'. Het verhaal van Baudolino -zijn eigen levensverhaal, vertelt na een razzia in 1204 in Constantinopel- geeft een helder beeld van de samenleving, de politieke, sociale (levens)omstandigheden en denkwijzen in de laat 12e eeuw. Het verhaal is doorspekt met veel details en uitweidingen, zoals een door het hele boek terugkerend filosofisch dispuut over 'de leegte' in een ruimte, waardoor je menigmaal de draad kwijt kan raken. Het levensverhaal is er één op sterk water (woorden in dit geval): te ongeloofwaardig om waar te -kunnen- zijn, samenvallende gebeurtenissen en ontwikkelingen alsof ze van te voren zo bestemd waren etc. Het is het verhaal van een fantast. Ik moest regelmatig denken aan de verhalen van een vergelijkbare fantast, baron von Munchhausen. En toch ondanks alle bedenkingen is doorzetten in het lezen van het verhaal de moeite waard. Niet in de laatste plaats door de verdekte humor, licht ironische kritiek die hier en daar doorsijpelt en non conformistische bekentenissen en redenaties. Ik kan niet oordelen over de waarde van het werk in relatie met andere boeken van Eco, maar het is geen hoogstaande literatuur doch tevens geen rubbish.

Meer recensies van MRoe