NathalieTrmt over Hilma af Klint en haar salon op vrijdagavond
Hilma af Klint was een Zweedse kunstenares bekend om haar abstracte schilderijen. Ze vormde samen met vier andere vrouwen (Anna Cassel, Cornelia Cederberg, Sigrid Hedman en Mathilda Nilsson) 'De Fem' (De Vijf). De groep kwam op vrijdagavond samen om seances te houden en contact te proberen maken met de geesten. af Klint was zelf haar zus verloren en hoopte zo een boodschap door te krijgen. Haar zus kreeg ze niet te horen maar de groep kreeg wel instructies om een spiraalvormige tempel te bouwen en inspiratie voor schilderijen door.
Na de dood van af Klint werden haar schilderijen twintig jaar opgeborgen, volgens haar testament mochten ze daarna pas tentoongesteld worden.
Eben Eliot zoekt na het annuleren van een geplande tentoonstelling een vervanging. De kunstwerken van Hilma af Klint lijken hem perfect, zeker gezien haar vele cirkels en de vorm van het Guggenheim museum. Maar waar ligt de grens tussen kunstenares en mystica? En wat met de andere leden van De Fem? Hoe ver ging hun inbreng in de schilderijen?
Het verhaal verspringt tussen af Klint en de rest van De Fem, en het Guggemheim in New York toen er (in het echt) een tentoonstelling van Hilma af Klint werd georganiseerd.
Wat ik vooral leuk vond, was dat de tentoonstelling in het Guggenheim ook echt recentelijk daar plaatsvond en dat het niet helemaal gebaseerd is op de fantasie van de auteurs.
Bij dit genre boeken weet ik graag wat de grens tussen non-fictie en fictie ligt. Ik ben dan ook meteen begonnen om meer informatie op te zoeken over Hilma en haar vriendinnen (die jammer genoeg in het boek wat diepgang missen). Het boek leest wel vlot weg door het wisselen van perspectieven en tijd.