Braaf

Paulus Paulus
11 apr 2023

‘De zoon van de droom’ is het eerste deel van een trilogie over het leven van Alexander de Grote. Een degelijke, maar ook enigszins brave historische roman van de veelzijdige Italiaanse auteur Valerio Massimo Manfredi. Want niet alleen is hij schrijver, maar ook wetenschapper, archeoloog en journalist.

Manfredi schreef de trilogie in 1998, wat je kunt merken omdat het enigszins gedateerd aandoet. Eerder las ik ‘Het verloren leger’ van hem dat hij in 2007 schreef en daarin kun je merken dat hij qua schrijfstijl enorm vooruit is gegaan. Het is allemaal pittiger, ruiger en de beschrijving van veldslagen is veel beter.

Desalniettemin heb ik het boek over Alexander de Grote met veel plezier gelezen. Uiteraard kende ik de historische figuur, maar feitelijk wist ik vrij weinig van hem af. Je kunt merken dat Manfredi een wetenschappelijke romancier is, want hij houdt zich behoorlijk goed aan de feiten.

Ik heb nog twee delen te gaan, maar dat gaat me geen moeite kosten, want het boek is soepel geschreven en het gaat over een hele boeiende persoon uit de Griekse oudheid.

Meer recensies van Paulus