Dooie diender

Paulus 21 juni 2025

In Nachtschade introduceert Michael Connelly een nieuwe hoofdpersoon: detective-sheriff Stilwell op het idyllische Catalina Island, een uur varen van Los Angeles. Op dit toeristische eiland zijn vooral politiemensen met een vlekje om disciplinaire redenen gestationeerd.

Veel gebeurt er niet tot Stilwell te maken krijgt met een moord. Het lijk van een jonge vrouw die werkte in een exclusieve jachtclub komt in de haven bovendrijven. Stilwell moet samenwerken met voormalige collega’s op het vaste land, waarmee hij op zijn zachts gezegd geen klik heeft.

Het boek komt heel traag op gang. In de eerste 200 pagina’s doet Stilwell vooral routine-onderzoek, waarbij hij tegengewerkt wordt door zijn collega’s aan de wal. Pas in de laatste ruim honderd pagina’s krijgt het verhaal meer vaart, maar echt spannend wordt het nooit.

Kortom, deze Connelly is een teleurstelling, ook al omdat de hoofdpersoon Stilwell weinig relief krijgt. Het enige wat we van hem aan de weet komen is dat-ie een relatie heeft met een knappe meid die afkomstig is van het eiland.

Voor de rest kom je helemaal niets te weten van Stilwell’s achtergronden en waarom hij door zijn superieuren is overgeplaatst naar het mooie Catalina Island. Goed beschouwd is deze nieuwe creatie van Michael Connelly een beetje een dooie diender. Ik ben heel wat beter van deze schrijver gewend.

Meer recensies van Paulus