Absurdisme

Paulus Paulus
5 mrt 2022

De lotgevallen van de brave soldaat Švejk van de TsjechischeAbsurdisme schrijver Jaroslav Hašeks is een beroemd boek dat oorspronkelijk in vier delen verscheen. Ik tikte een exemplaar van het eerste deel – gedrukt in 1955 - op de kop van het boek.

Die Hašek was overigens een apart figuur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hij in 1915 dienst in het Oostenrijks-Hongaarse leger, om eenmaal aan het front gekomen prompt over te lopen naar het tsaristische Rusland. Opnieuw van partij wisselend, sloot hij zich bij het uitbreken van de Oktoberrevolutie (1917) aan bij Lenins Bolsjewieken.

Na terugkomst in Tsjechië schreef Hašek zijn meesterwerk, dat deels is gebaseerd op zijn ervaringen in het Oostenrijks-Tsjechische leger, hoewel Švejk al in 1912 figureerde inpublicaties.

De roman schildert het portret van een anarchistische, anti-autoritaire, soms zelfs asociale held, een volkse Tsjech die de draak steekt met zijn Oostenrijkse superieuren. Švejk is het symbool geworden van iedereen die in zijn eentje moet vechten tegen onderdrukking.

De lotgevallen van de brave soldaat Švejk is een aanrader voor mensen die van absurdisme en idiotie houden. Voor mij was het een beetje te veel van het goede. Heel leuk zijn de originele tekeningetjes van Josef Lada die in het boek staan.

Meer recensies van Paulus