Must voor vogelaars en klussers

Paulus Paulus
22 mrt 2022

Schrijfster Annie Proulx is een liefhebster van de natuur. Dat laat ze in veel van haar boeken merken en in deze – ‘Mijn leven op Bird Cloud Ranch’ – wel in het bijzonder. Voor liefhebbers van mooie natuurbeschrijvingen, maar vooral ook vogelaars is dit boekje (270 pagina’s) dan ook een must.
En voor klussers… want we hebben het niet over een roman, maar over de memoires van Proulx over de bouw van haar ranch in de winderige Amerikaanse staat Wyoming.

Al lezende moest ik steeds denken aan het Engelse Channel4 programma Grand Designs, dat in Nederland wordt uitgezonden door SBS9. Dat gaat over mensen die hun eigen huis bouwen, maar dan wel op een uitzonderlijke plek en van een zeer bijzonder ontwerp. Om het programma spannend te maken worden allerlei tegenslagen uitvergroot, maar het eindresultaat is meestal geweldig.

Bij de bouw van de ranch van Proulx – een ontwerp van de gerenommeerde Amerikaanse architect Harry Teague - gaat er ook van alles mis, hetgeen uitvoerig wordt beschreven. Maar Proulx heeft heel veel steun van haar aannemer Gerald en zijn ‘Jamesbende’. Die jongens zijn echt geweldig en spelen een belangrijke rol bij de totstandkoming van de ranch die prachtig gelegen is: op een steenworp afstand van de rivier North Platte en aan de voet van een prachtige klif, de Bird Cloud.

Overigens komt Proulx er vlak na de aankoop achter dat je er gedurende de winter bijna niet kunt wonen. Alleen van maart tot november is het te doen. Wyoming kent een bar landklimaat met strenge winters en de kans dat de schrijfster ingesneeuwd zou raken is te groot. Ze woont er inmiddels al niet meer, want op YouTube zag ik een filmpje waarin de ranch door een makelaar werd aangeboden voor maar liefst 5,5 miljoen dollar.

Naast de bouwperikelen beschrijft Proulx ook nog redelijk uitvoerig over allerlei andere zaken. Het boek begint met haar familiegeschiedenis. Zij is van Frans-Canadese afkomst, wat je ook al kunt afleiden uit haar naam. Ook beschrijft zij in vogelvlucht de geschiedenis van de indianen in Wyoming. Het boek eindigt met haar gepassioneerde avonturen als vogelaar. Bird Cloud Ranch ligt in een roofvogelparadijs, met steen- en zeearenden, haviken en valken.

Dat gedeelte van het boek boeide mij het meest, omdat ik zelf ook een vogelliefhebber ben, zij het geen fanatieke. De rest van Proulx memoires vond ik vrij stroperig, vandaar mijn ietwat magere waardering. Eerdere boeken van Proulx – De Accordeonmisdaden, Scheepsberichten en Schorshuiden – kon ik veel meer waarderen.

Meer recensies van Paulus