Aanstekelijke stijl
Lang geleden las ik “Scheepsberichten” van haar en vond dat destijds indrukwekkend. Ook dit boek stelt niet teleur. Het beschrijft de gang van zaken in het derde kwart van de twintigste eeuw via belevenissen van enkele personen, afkomstig uit één boerenfamilie in het noordoosten van de Verenigde Staten vanaf circa 1943 tot 1982. Twee broers, Loyal en Dub, trekken door de VS en met name Loyal beoefent vele en veelsoortige beroepen in een land dat intussen zeer verandert. De beschrijvingen van zijn belevenissen is pakkend en prettig . Af en toe laat hij via een ansichtkaart (waarvan hij een groot aantal heeft meegenomen toen hij het huis verliet) het thuisfront weten hoe het hem gaat, zonder dat hij overigens ook maar íets afweet van de omstandigheden thuis – waar intussen zijn eenarmige broer Marvin (Dub) en zijn vader in de gevangenis belanden waarna ook Dub het huis verlaat, zijn zus trouwt, zijn vader zelfmoord pleegt en zijn moeder als het ware een nieuw leven begint. Fraai tijdsbeeld, springend van gebeurtenis naar belevenis, persoonlijk drama naar spannend avontuur, platteland naar stad. Fijn boek.